Геометрија намучила мале матуранте

 
У 1200 основних школа широм Србије, ученици осмог разреда решавали су пробни тест завршног испита из математике. – Данас их чека провера знања из матерњег језика, физике, хемије, биологије, историје и географије, под истим условима као на правој матури од 14. до 16. јуна

Тачно у подне, дежурни наставници су затворили врата фискултурне сале у ОШ „Филип Филиповић” на Вождовцу. За ученике осмог разреда, почињао је пробни матурски испит из математике – 20 задатака за чије решење им је дато два сата.
На клупи су смели да имају само хемијску и обичну оловку, лењир и шестар.
Наставници су дали последња упутства: „На папиру са задацима не смете да пишете ништа осим одговора, веома је важно да правилно испуните идентификациону картицу, коју ћете спаковати у жуту коверту. На крају, то заједно са решеним тестовима ставите у велику плаву коверту.”
Оваква или слична слика била је у подне у 1200 школа широм Србије, где су ученици имали генералну пробу „првог чина” матуре.
Сви они ће данас у девет часова тестирати знање из српског језика, а два и по сата касније решаваће комбиновани тест из физике, хемије, биологије, историје и географије.
Правила с којима су имали блиски сусрет, важиће и на правој матури, 14, 15. и 16. јуна.
У сали у којој се полажу тестови мора да буде потпуна тишина. Ђаци прво уписују сопствене идентификационе бројеве. Потом лагано ишчитавају задатке. Није им дозвољено да напуштају салу током првих 45 минута, као и последњих четврт сата. Размак између два реда мора бити 1,1 метар..
Испред ОШ „Филип Филиповић” није било родитеља који дрхтећи од треме чекају да чују утиске са испита. И ђаци су били опуштени, до јуна има довољно времена за нервозу…
Тек после више од сат времена први ђаци напуштају салу. Група ученица углас коментарише да је тест био тежак, а највише проблема задали су им геометрија и проценти.
Само једна од њих решила је цео тест, а остале нису успеле да се изборе са четири или пет најтежих задатака.
Веома је важно да деца дају све од себе током решавања пробних тестова, кажу дежурни наставници. Тако ће стећи реалнију слику о сопственом знању, а имају још два месеца да уче и савладају области које им слабије иду.
Душан Kићовић, директор ОШ „Филип Филиповић”, каже да се током решавања пробних тестова деца уче да поштују строга правила која важе на завршном испиту. Зато се проба и организује у просторији у којој ће полагати „праву” матуру.
– Проба матуре важна је и за наставнике. Резултати ће нам показати које области морају да додатно обраде са ученицима на припремним часовима. Најважније је да деца осете ту атмосферу, да схвате да је то важан тренутак у њиховом животу и да победе трему – каже наш саговорник.
Српски језик много боље иде ученицима ове школе, напомиње директор Kићовић. На завршном испиту прошле године 98 осмака освојило је укупно 575 поена на тесту из српског, што је изнад републичког и градског просека.
Сва три пробна теста прегледаће наставници матичних школа, а резултати ће бити објављени средином следеће недеље. Свака школа има обавезу да чува пробне тестове, а њихови резултати, истиче директор вождовачке ОШ „Филип Филиповић, неће утицати на закључне оцене.
Аутор: Јелена Попадић
Извор: Политика