Gojković: „Zbog razlike u imunom sistemu dece virus nije opasan po decu…”

4 septembra, 2021

Pokrajinski sekretar za zdravstvo Zoran Gojković izjavio je danas da će se svi na svetu zaraziti koronavirusom na jesen i zimu jer on nije iskorenjen.

„Koronavirus bivstvuje u prostoru i u predstojećem periodu svi će se zaraziti. Vakcinisani će biti u znatno povoljnijoj situaciji, njihov organizam zbog vakcine prepoznaće virus i stvoriće zaštitu”, kazao je Gojković za TV Prva.

Govoreći o procesu imunizacije na koronavirus u Srbiji, naveo je da je vakcinisano 51,7 odsto punoletne populacije, a da je trenutno među hospitalizovanim najviše građana starosti između 30 i 45 godina.

Na pitanje kako će se odvijati epidemija nakon što je počela nova školska godina, Gojković je rekao da će u septembru tek biti problema zato što veliki broj drugih virusa cirkuliše među decom.

Istakao je da je zbog toga potrebno da postoji ozbiljna kolektivna svest o koronavirusu i deci, a da je to veoma teško postići jer još uvek nije toliko opasan po tu populaciju.

„Zbog razlike u imunom sistemu dece virus nije opasan po decu, ali virus može da mutira tako da više ne odgovara imunom sistemu dece i zato stariji moraju da se vakcinišu”, kazao je on.

Govoreći o kovid-propusnicama, Gojković je rekao da uvođenje tog sistema zavisi od priliva novozaraženih i popunjenosti bolničkih kapaciteta.

On je kazao da Krizni štab svakodnevno analizira epidemiološku situaciju i dodao da, iako je povišen broj novozaraženih, broj hospitalizovanih nije dramatičan.

„Sve zavisi od toga li će virus imati većih mutacija, da li će se dogoditi scenario velikog broja obolelih u eksponencijalnom rastu, kakav nismo imali”, naglasio je Gojković.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Gojković: „Zbog razlike u imunom sistemu dece virus nije opasan po decu…”"

  1. Aleksa kaže:

    A je l opasan po starije koji su u kontaktu sa decom?
    Verovatno ćete reći da nije jer moraju da ostanu u kontaktu. 🙂

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama