Građani Srbije imaju najviše poverenja u obrazovni sistem (61 odsto) i zdravstvo (57 odsto), dok njihovo poverenje u ostale državne institucije nije zadovoljavajuće, pokazalo je istraživanje Beogradskog centra za bezbednosnu politiku pod pokroviteljstvom Evropske unije.

lekar

Više od polovine anketiranih građana nema poverenja u tržišnu inspekciju (59 odsto), sudstvo i parlament (56 odsto), a svaki drugi (55 odsto) ne veruje opštinskoj i gradskoj upravi ni carini. Više od polovine njih nema poverenja ni u medije (61 odsto), ni u nevladine organizacije (58 odsto).
Kada je reč o poverenju u policiju, ono je poraslo za dva odsto u odnosu na prošlu godinu. Nešto više od polovine (54 odsto) građana izjasnilo se da veruje MUP-u, dok njih 44 odsto nema poverenja u ovu instituciju.
Problem je, kažu u Beogradskom centru, što i dalje dve trećine ispitanika smatra da u policiji postoji korupcija, naročito u saobraćajnoj i graničnoj. Uprkos tome, još nisu spremni da je prijave, ali četvrtina njih smatra da unutrašnja kontrola pre svih drugih treba da se bori protiv ove pošasti.
Naši građani doživljavaju policajce na različite načine, u zavisnosti od pola: policajke su im lepe, a policajci – korumpirani.

Rezultati istraživanja takođe pokazuju kako građani veruju da je uticaj politike na rad MUP veliki i da se u policiju najčešće ulazi posredstvom prijatelja i rodbine. Oni je i dalje nedovoljno doživljavaju kao servis građana.
Istraživanje je urađeno i u ostatku regiona: u Albaniji, BiH, Crnoj Gori i Makedoniji.
SLIČNI REZULTATI U REGIONU
GRAĐANI na zapadnom Balkanu generalno imaju visok nivo poverenja u obrazovni i zdravstveni sistem i policiju. Policiji prosečno veruje 58 odsto ljudi, ali i dalje značajan broj njih smatra da na nju ne može da se osloni. Najmanje poverenja građani imaju u parlament, pravosuđe, tužilaštvo i medije. Kao najkorumpiraniji delovi policije u ovim zemljama istaknuti su, pored granične i saobraćajne policije, bliski (politički) saradnici ministara unutrašnjih poslova.