Grčke vlasti nagovestile odlaganje početka školske godine

24 avgusta, 2020

Grčke vlasti su nagovestile odlaganje početka školske godine, koji je planiran za 7. septembar i objavile detalje sanitarnih mera u prosveti na svim nivoima obrazovanja.

Foto: Canva

Ministarka prosvete Niki Kerameos predviđa odlaganje početka školske godine bar za jednu sedmicu, ali, kako je rekla, konačna odluka će biti doneta 1. septembra, za kada je nastavnike pozvala da dođu u škole da bi se pripremili za nastavu.

Sanitarne mere planirane za škole pripremila su ministarstva prosvete i zdravstva i nadležni odbori Skupštine Grčke. Ministarka je pozvala sve roditelje da se sa odmora vrate do 30. avgusta.

Cilj je da se i osoblje škola i porodice sa školskom decom vrate s putovanja bar nedelju dana pre početka nastave, da bi bilo vremena da se sagleda epidemiološko stanje i da bi se smanjila mogućnost donošenja infekcije u škole. Ministarka je predstavila niz sanitarnih mera, koje se razlikuju za osnovne, srednje i specijalne škole, kao i za visoko obrazovanje i javne biblioteke.

U slučaju pojave infekcije u nekom školskom odeljenju ono se zatvara i traga se za kontaktima zaražene osobe, a u slučaju zaraze u nekoliko razreda zatvara se škola i prelazi na onlajn nastavu.

Obavezeno je da svi koriste maske u prosvetnim ustanovama.

“Ta obaveza se podrazumeva sama po sebi, kao što je i s korišćenjem sigurnosnog pojasa u automobilu”, rekla je ministarka.

Danas je ministar javne uprave, Panajotis Teodorikakos, Centralnoj uniji grčkih opština (KEDE) poslao prvi deo vanredne pomoći od 6,2 miliona evra za kupovinu sanitarnih maski za osoblje i decu u svim državnim školama.

Autor: Beta

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Grčke vlasti nagovestile odlaganje početka školske godine"

  1. Anica kaže:

    Pametni ljudi,kod nas će biti po narodnoj-sve što je brzo to je i kuso.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama