Шарчевић: Груписаћемо школе у неколико група и свака школа ће добити упутство и знати своју формулу

Министар просвете Младен Шарчевић каже да се интензивно ради на припреми различитих модела за наставу од јесени и да ће старији ученици и средњошколци вероватно имати по две седмице наству у школи и код куће, а основци од првог до четвртог ићи у школу све време или три дедеље пратити наставу у школи, а једну недељу на даљину.


– Немају све школе исте капацитете и не може се у свим школама примењивати исти модел. Млађа деца не могу сама остајати код куће, па се иде на то да им се омогући да што више наставних сати проведу у школи – каже Шарчевић за Курир.

Према његовим речима, у неким школама биће могуће да се настава организује тако да у потпуности буду у школи, уз поштовање безбедносних мера и ограничења да на цетири квадрата буде један ученик, а у другим школама, које пре свега имају много ђака и раде у две смене, ићи ће се на то да три недеље ђаци од првог до четвртог разреда иду у школу, а недељу дана прате наставу од куће.

Шарчевић додаје и да уценици од петог до осмог разреда могу комбиновати две недеље онлајн наставе, две у школи.

Министар наводи и да се у свакој школи анализира број ђака и кабинета, те се праве формуле по којима ће радити. Уједно се, како каже, анализира и број родитеља, који ће у случају да нема ванредног стања моћи да се организују тако да барем један остане код куће.

“Неке школе, које имају више учионица, кабинета за продужени боравак, али и других одговарајућих просторија, моћи ће да организују клупе у новом простору и поделе групе. Оне ће радити по једном од бољих модела, а негде ће бити примењиван другачији модели”, наводи Шарчевић.

Он додаје да за старије разреде и средњошколце не би требало да буде проблема.

“Средњошколци би у школу могли да иду по групама, наизменицно, на две недеље. Првих 15 дана, на пример, први и други разред, потом трећи и четврти. Када имају наставу на даљину, онда имају предавачки део, док би у школи имали вежбе и одговарали”, објашњава Шарчевић.

Он додаје да ће у наредних седам до десет дана, када се све изанализира, директори школа добити моделе и упутства како да планирају наставу у смислу односа часова обраде и утврдивања.

– Груписаћемо школе у неколико група и свака школа ће добити упутство и знати своју формулу, односно који је његов модел и како да га примењује – наводи Шарчевић.

Шарчевић каже и да ће деца морати да носе маску у школи уколико то буде препорука струке.

– Деца ће морати да носе маску ако то буде препорука. Сви цемо морати. Носе их и у другим земљама света, па што не би и овде – каже Шарчевић.

Он истиче и да ће класицни тип школе, који је важио до епидемије корона вируса, бити могуц тек када буде скроз безбедно, а то ће се највероватније десити, како каже, тек кад будемо добили вакцину.

Извор: Новости