Gurnuli dete u korito, smenili direktora škole

4 oktobra, 2019

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević razrešio je dužnosti direktora OŠ „Miloje Zakić” u Kuršumliji Radicu Jović, na osnovu vanrednog inspecijskog nadzora kojim su utvrđene povrede zakona kao posledica propusta direktora da preduzme radnje i mere iz svoje nadležnosti.

OŠ „Miloje Zakić” u Kuršumliji (Foto Gugl)

Utvrđeno je da direktor škole nije sprovodio mere za bezbednost i zaštitu dece i učenika i nije preduzimao blagovremeno odgovarajuće mere u slučajevima povrede zabrana iz člana 110-113. Zakona, saopšteno je iz Ministarstva prosvete.

Vanrednim inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da je u prepodnevnoj smeni za vreme velikog odmora, učenik prvog razreda gurnut od strane učenika u korito česme koje se nalazi u dvorištu škole i bio mokar. Niko od predstavnika škole nije obavestio nadležnu Školsku upravu u roku od 24 sata o događaju.

Nasilje i zlostavljanje, direktor ustanove je u obavezi da podnose prijavu nadležnim organima, organizacijama i službama i obavesti Ministarstvo, odnosno nadležnu školsku upravu, u roku od 24 sata, prenosi Tanjug.

Ako se sumnja da nasilni događaj može da ima elemente krivičnog dela ili prekršaja, direktor obaveštava roditelje i podnosi krivičnu prijavu nadležnom tužilaštvu, odnosno zahtev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom prekršajnom sudu.

„Prikrivanje vršnjačkog nasilja od strane zaposlenih u bilo kojoj ustanovi nije dozvoljeno, a odgovorna lica moraju da snose posledice”, ističe ministar Mladen Šarčević.

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama