Хит међу децом – попит играчка у ствари је стратешка игра, а ово су правила

18 априла, 2021

Сигурно се сећате чувених фиџет спинера? Деца су их вртела до изнемоглости. Нисмо видели сврху те игре, они очигледно јесу. Можда их је смиривало, можда је то само био, како би данас млади рекли “хајп” у који се треба укључити. Деци је важно да буду део групе, родитељи не бране оно у чему не виде штету или проблем. И то је ок.

Годину или две касније, спинере су сви заборавили. Заменили су их popit фиџети. То је ово:

Игра почиње тако што се окреће она страна попита на којој су лоптице испупчене, као попит лево на овој фотографији.

Сигурно сте их видели и помислили “побогу каквим се глупостима данашња деца играју”, неки би додали и “али боље и то, него да по цео дан гледају у телефон и рачунар”.

И заправо јесте боље. Већина деце и одраслих не зна да је ово заправо одлична стратешка игра. Учи децу да планирају унапред, предвиђају потезе противника, да се концентришу и фокусирају. А могу је играти деца од четири године, па до одраслог доба.

Правила popit игре:

Играју је два играча.

Игра почиње тако што најпре одиграју папир-камен-маказе, а победник почиње први тако што притиска онолико лоптица на попиту колико жели, али само у једном реду или колони. Исту ствар затим ради и следећи играч – притиска онолико лоптица колико жели, може у истом реду у ком је притискао противник (ако их има), а може у неком другом. Тако играју наизменично, док не остане само једна. Онај коме остане последња лоптица да је притисне, губи.

Дакле, можда изгледа као још једна глупост којом се деца залуђују, али ако ову играчку користе на прави начин, она је много више од тога.

А. Цвјетић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Један коментар на "Хит међу децом – попит играчка у ствари је стратешка игра, а ово су правила"

  1. Miskocije каже:

    Izbor boja u tom redosledu je neprikladan za decu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама