Хоће ли бити места за све будуће срењошколце?

13 јуна, 2017

Тестом из српског језика сутра почиње завршни испит за осмаке, а из Министарства просвете поручују да нема места за забринутост, јер у средњим школама има више места него што је свршених осмака.

Ове године штампано је 72.232 теста, а у средњим школама има скоро 76.000 места.

Сигурно је да нико неће остати неуписан у средњу школу, али је добар успех на завршном испиту и успех из средње школе важан како би се уписала жељена школа.
Завршни испит траје три дана, сутра у девет почиње тест из српског језика, за четвртак у исто време је заказан тест из математике, док ће у петак осмаци полагати комбиновани тест – биологија, хемија, физика, историја и географија.
Сви ученици морају да полажу малу матуру која представља званичан завршетак основношколског образовања.
На сваком од три теста ученици максимално могу освојити по 10 поена. Бодови са теста сабирају се са бодовима освојеним на основу успеха на крају шестог, седмог и осмог разреда и чине основ за рангирање ученика за средњу школу.
На основу општег успеха у основној школи ученици могу имати максимално 70 бодова, а бодовање се обавља тако што се успех на крају шестог разреда, заокружен на две децимале, помножи са четири, а општи успех на крају седмог и осмог разреда помножи са пет.
Од прошле године уведен је праг од 50 бодова, колико матуранти морају да имају да би уписали четворогодишњу школу. Уколико имају мање бодова морају да упишу трогодишњу средњу школу.
Прелиминарне резултате завршног испита школе ће објавити већ 18. јуна, након тога следи период за жалбе ученика, тако да ће коначни резултати бити објављени 23. јуна.
По објављивању коначних резултата следи предаја листе жеља, а распоред ученика по школама биће објављен 3. јула, док је 4. и 5. јула предвиђено да се обави упис ученика у средње школе.
Прошле године највеће интересовање малих матураната било је за медицинске и економске школе.
Ове године 127 школа уписаће ученике по дуалном моделу образовања – учење кроз рад.
У 49 школа уведено је 19 нових образовних профила, док је 43 профила са елементима дуалности усклађено са тржиштем рада у још 78 школа.
Други уписни круг за кандидате који нису уписани у првом кругу, почиње 7. јула када се предаје листа жеља.

 
ИЗВОР:ТАНЈУГ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама