Hoće li deca 1. septembra u klupe? Dr Udovičić kaže da nastava treba da se odvija normalno

2 avgusta, 2022

Do povratka đaka u školske klupe preostalo je još mesec dana, a u ovom trenutku niko sa potpunom sigurnošću ne može da kaže kako će izgledati nastava, iako se svi nadaju da ćemo se, kao i proletos, vratiti u normalu, piše Blic.

– Prema Kalendaru obrazovno-vaspitnog rada početak nove školske godine planiran je 1. septembra. Do tada je ostalo mesec dana, a Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja će kao i do sada, sa nadležnim institucijama pratiti epidemiološku situaciju – kratko su za “Blic” odgovorili iz nadležnog ministarstva koje je, istina, kao i cela Vlada Srbije, u “tehničkom mandatu”.

Dr Udovičić smatra da deca treba da se vrate u klupe

Komandant Vojne bolnice „Karaburma“ doc. dr Ivo Udovičić za „Blic“ ističe da deca treba da idu u školu, da idu u vrtiće, a studenti u studentske domove i na fakultete.

– Taj domski kolektivni smeštaj je potpuno normalan i on više nije rizičan. Imaćemo jednu grupaciju ljudi ili dece koja je u kolektivu, ali kojoj ne preti opasnost po zdravlje, jer njihova klinička slika zaista je sada blaga. Za njih sada virus gripa može biti opasniji nego omikron. S obzirom da kolektivni smeštaj pogoduje širenju virusa, imaćemo, naravno, više zaraženih, jer virusu prija hladnije vreme pa će i tada dobiti na intenzitetu. – kaže dr Udovičić.

On nema dilemu oko nastave.

– Dakle, deca moraju u školu i studenti na fakultet, ne treba ih sada vraćati na onlajn nastavu jer oni nisu ugroženi. Treba da se napravi plan da bake i deke budu bezbedne. A da li deca treba da idu u školu, da li nastava treba da se organizuje regularno, moje mišljenje je da treba – kaže za „Blic“ dr Udovičić.

Sa njim se slažu i roditelji.

Aleksandar Markov, predsednik Foruma beogradskih gimnazija, takođe smatra, bar prema trenutnoj situaciji, da će sve 1. septembra početi regularno.

– U ovom trenutku nemam takve informacije da će doći do promene u radu nastave od 1. septembra. Prilično sam siguran da se još uvek ne razmatraju opcije i da će se čekati kraj avgusta. U svakom slučaju, moja je pretpostavka da će deca krenuti regularno u školu, kao što je to bio slučaj i prethodne školske godine – rekao je Markov za “Blic”.

Ipak, treba biti oprezan jer je skoro identična situacija bila i u avgustu prošle godine, da bismo onda sredinom septembra imali veliki broj škola na kombinovanoj nastavi.

Ceo tekst: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama