Хоће ли деца 1. септембра у клупе? Др Удовичић каже да настава треба да се одвија нормално

2 августа, 2022

До повратка ђака у школске клупе преостало је још месец дана, а у овом тренутку нико са потпуном сигурношћу не може да каже како ће изгледати настава, иако се сви надају да ћемо се, као и пролетос, вратити у нормалу, пише Блиц.

– Према Календару образовно-васпитног рада почетак нове школске године планиран је 1. септембра. До тада је остало месец дана, а Министарство просвете, науке и технолошког развоја ће као и до сада, са надлежним институцијама пратити епидемиолошку ситуацију – кратко су за “Блиц” одговорили из надлежног министарства које је, истина, као и цела Влада Србије, у “техничком мандату”.

Др Удовичић сматра да деца треба да се врате у клупе

Командант Војне болнице „Карабурма“ доц. др Иво Удовичић за „Блиц“ истиче да деца треба да иду у школу, да иду у вртиће, а студенти у студентске домове и на факултете.

– Тај домски колективни смештај је потпуно нормалан и он више није ризичан. Имаћемо једну групацију људи или деце која је у колективу, али којој не прети опасност по здравље, јер њихова клиничка слика заиста је сада блага. За њих сада вирус грипа може бити опаснији него омикрон. С обзиром да колективни смештај погодује ширењу вируса, имаћемо, наравно, више заражених, јер вирусу прија хладније време па ће и тада добити на интензитету. – каже др Удовичић.

Он нема дилему око наставе.

– Дакле, деца морају у школу и студенти на факултет, не треба их сада враћати на онлајн наставу јер они нису угрожени. Треба да се направи план да баке и деке буду безбедне. А да ли деца треба да иду у школу, да ли настава треба да се организује регуларно, моје мишљење је да треба – каже за „Блиц“ др Удовичић.

Са њим се слажу и родитељи.

Александар Марков, председник Форума београдских гимназија, такође сматра, бар према тренутној ситуацији, да ће све 1. септембра почети регуларно.

– У овом тренутку немам такве информације да ће доћи до промене у раду наставе од 1. септембра. Прилично сам сигуран да се још увек не разматрају опције и да ће се чекати крај августа. У сваком случају, моја је претпоставка да ће деца кренути регуларно у школу, као што је то био случај и претходне школске године – рекао је Марков за “Блиц”.

Ипак, треба бити опрезан јер је скоро идентична ситуација била и у августу прошле године, да бисмо онда средином септембра имали велики број школа на комбинованој настави.

Цео текст: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама