Hoće li nastavnici pisati obrazloženje za svaku ocenu?

mart 17, 2023

Nastavnici neće biti obavezni da na zahtev roditelja pišu obrazloženje za svaku ocenu, piše Danas. Takvo rešenje neće biti uneto u predstojeće izmene krovnog obrazovnog zakona na kojima se trenutno radi, nezvanično je potvrđeno Danasu iz više izvora.

U Ministarstvu prosvete rečeno je Danasu da je nacrt izmena i dopuna ZOSOV-a u pripremi i da nije upućen na javnu raspravu zbog čega nisu želeli da komentarišu neka od potencijalnih rešenja. Međutim, nezvanično je potvrđeno da informacija koja se pojavila u medijima, da će roditelji moći da traže objašnjenje za svaku ocenu koju njihovo dete dobije tokom školske godine, te da će nastavnici biti obavezni da obrazloženje sroče u pisanoj izjavi i dostave direktoru škole, nije tačna.

Prema aktuelnim propisima nastavnik jeste obavezan da pismeno obrazloži svaku ocenu koju daje tokom školske godine, uključujući zaključnu i ocenu na ispitu, ukoliko učenik ili njegov roditelj uloži prigovor.

Zakon, naime, predviđa da direktor škole, u saradnji sa stručnim saradnikom i odeljenjskim starešinom, rešenjem odlučuje o prigovoru, „prethodno pribavljajući izjavu nastavnika“.

Ova odredba je predviđena i u radnoj verziji izmena zakona, u koju je Danas imao uvid, s tim što je detaljnije pojašnjena, ali je ostala identična rečenica da odluci o tome da li je prigovor na ocenu opravdan ili ne, mora da prethodi izjašnjenje nastavnika, odnosno njegovo pojašnjenje kako je do konkretne ocene došao.

Ceo tekst: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama