Holandija izbacuje mobilne telefone, tablete i smart satiće iz škola

6 jula, 2023

Mobilni telefoni, tableti i smart satići biće uglavnom zabranjeni u učionicama u Holandiji od 1. januara 2024, objavila je u utorak holandska vlada, koja teži da ograniči sve što učenicima odvlači pažnju učenika za vreme nastave.

Uređaji će biti dozvoljeni samo ako su neophodni, kao na primer za vreme časova o digitalnim veštinama, iz medicinskih razloga ili u slučaju osoba s invaliditetom.

“Premda su mobilni telefoni sveprisutni u našim životima, nije im mesto u učionici”, rekao je ministar obrazovanja Robert Dijkgraf.

“Učenicima moramo omogućiti potpunu koncentraciju za vreme nastave i pružiti priliku za kvalitetno usvajanje znanja. Naučna istraživanja pokazala su da su mobilni telefoni smetnja u učionicama i od toga ih moramo zaštititi.”

Zabrana je rezultat dogovora ministarstva, škola i srodnih organizacija, prenosi Hina.

Zabranu će škole moći da sprovedu na način koji im najviše odgovara, rekao je Dijkgraf, dodavši da će, ako mera ne da očekivane rezultate do leta 2024. uslediti zakonska pravila.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Holandija izbacuje mobilne telefone, tablete i smart satiće iz škola

  1. Snex kaže:

    Meni je ovo genijalno. Deca za vreme časa toliko koriste mob za društvene mreže, dopisivanje, igrice… da je to neverovatno. Nemoguće je izboriti se sa tim. Opominjuj, uzimaj, preti… taman završiš sa jednim počne drugi. I tako u krug. Nemaju pojma šta nastavnik priča, šta se radi. Svi nastavnici koji kažu da na njihovom času ne koriste telefon ili lažu ili su u zabludi.

  2. Velja kaže:

    Neki direktori su napravili ormarice za zakljucavanje mobilnih pre prvog casa i otkljucaju se po zavrsetku nastave. Neki su dozvolili da se koriste u nastavne svrhe ali ako ucenik ometa rad na casu da se upise i kazni. Ucenici ometaju rad na casu i bez mobilnih vriste, galame, setaju po ucionici, udaraju se, gadju se, imitiraju profesora, ispustaju krike. Izlaze sa casa bez odobrenja, spavaju na casu, jedu. Profesor nije policajac niti moze da u svakoj sekundi vidi 30 ucenika. A neki ucenici ako ih stalno ne gleda spremni su na svasta. Tako da sam ja pristalica ovog drugog modela, dozvoliti da se koriste u nastavne svrhe a da je zabranjeno koristiti prilikom ogovaranja, usmeno i pismeno i da se ometa rad na casu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama