И просветни саветници надгледају мале матуранте: Строга контрола, као никад до сада

Службеници Министарства просвете контролисаће испит у стотинак основних школа, у њих тридесетак дежураће чак сва три дана

Строга контрола, као никад до сада

Још два дана деле 71.661 осмака од врло важног испита – мале матуре, која ће бити одржана у понедељак, уторак и среду. Решавање задатака из српског, математике и комбинованог теста, састављеног од питања из биологије, историје, географије, физике и хемије, представља и услов за завршетак законом обавезне основне школе. Резултати на овом тесту знања, али и зрелости, које носе из осмолетке увелико ће утицати на живот малих матураната, јер ће од њих зависти и избор будућег занимања, односно средње школе коју ће уписати. То нарочито важи за оне који не оду на студије.
Не чуди онда што је велика пажња не само родитеља, него и целокупне јавности, усмерена на начин спровођења завршног испита и што се ранијих година дизала огромна прашина уколико су у појединим школама откривене нерегуларности и преписивање. А било их је, нарочито у Пчињском округу и Новом Пазару, подсетио је прошле недеље за наш лист и Младен Шарчевић, министар просвете. Ученици су ранијих година тестове могли да купе на улици, или их једноставно потраже на друштвеним мрежама, којима су кружили задаци из математике, а лажирање резултата завршног испита забележено је у 80 школа у Србији. Зато министар Шарчевић најављује да ће ове године контрола бити строжа него икада и да просветне власти, чим им то прописи дозволе, планирају покривање просторија за малу матуру камерама које би снимале ђаке из птичје перспективе.
Засад су мере безбедности такве да се тестови на завршни испит допремају под оружаном полицијском пратњом, а искуства из ранијих година говоре да одговорнима за „цурење информација из тестова” прете откази и одузимање наставничке лиценце. У Министарству просвете нису одговорили на питање да ли је таква санкција и сада на снази, али су јуче за „Политику” нагласили да су ове године „уведени нови механизми за обезбеђивање квалитета спровођења завршног испита на крају основне школе”. Једна од мера биће, кажу, да представници Министарства просвете директно контролишу рад школа на малој матури, кроз ненајављене посете.
– Ангажоваћу све помоћнике и начелнике, све што имам на располагању да спречим преписивање, они ће отићи тамо где га је било, у Пчињски округ, Нови Пазар… Донели смо „јаке” законе, који дају овлашћења држави да смени оне школске службенике који крше прописе. Додуше, није таква пракса у свету, али дубоко укорењене лоше навике у Србији натерале су просветну власт да буде строжа него што треба. У свету нико не износи тестове у горњем и доњем вешу, не продаје их на улици за 10–20 евра. Ја ћу у десет одсто школа ове године тражити да, уместо наставника, директор и његов тим надзиру малу матуру и директно одговарају за регуларност – најавио је пре неколико дана министар Шарчевић, који ће у понедељак посетити осмаке у ОШ „Бора Станковић” на београдској Бањици, пред сам почетак решавања теста из српског језика.
У Министарству просвете јуче су нам рекли да су сви директори школа и председници школских комисија за испит добили обавештење са подсећањем да је директор основне школе одговоран за регуларно спровођење мале матуре у школском или сваком другом објекту у којем ученици полажу тестове.
– То значи да председник школске комисије има право и обавезу увида у све активности током спровођења завршног испита, као и обавезу предузимања мера из упутства за директоре школе, које је доступно на сајту нашег министарства. Просветни саветници пратиће спровођење свих фаза испита у око 100 школа које смо изабрали, међу којима су и установе у којима је претходних година било одређених одступања од процедуре. У 28 изабраних основних школа просветни саветници ће у целости надзирати испит током сва три дана, јер се у овим школама пилотирају нова решења у дежурству наставника. На основу њихових процена биће донета одлука о промени начина дежурства и спровођења испита у наредним годинама.
Извештаји супервизора биће сва три дана анализирани на дневном нивоу, на основу чега ће се доносити одлуке о променама дежурних наставника или чланова комисија за прегледање, а биће предузете мере према актерима завршног испита који нису доследно примењивали упутства – најавили су из Министарства просвете.
Истовремено подсећају да је прецизирана процедура тајности тестова које осмаци решавају од почетка тестирања до најситнијих детаља који су му претходили, израде тестова, достављања на штампу, штампања, примопредаје тестова директорима школа и на крају дежурним наставницима и комисијама за прегледање.
Драгана Станојевић, руководилац Центра за испите у Заводу за вредновање квалитета образовања и васпитања (ЗВКОВ), истиче да су овогодишњи тестови за малу матуру отприлике исте тежине као и претходних година. Прављени су, како објашњава, на основу Листе стандарда за крај основног образовања, установљене 2009. године, а тежина питања подељена је на три нивоа.
– Готово половина питања су основног нивоа тежине. Средњи ниво обухвата 30 одсто питања, а 20 одсто су она најтежа, сврстана у напредни ниво. Тестови се и даље налазе под строгим мерама безбедности, у штампарији у Београду у којој су одштампани. Ту су одмах упаковани у сигурносне кесе, које се не могу отворити а да се оштећења не виде. У понедељак ће их начелници школских управа предати директорима школа, а када ће их начелници свих управа на територији Републике Србије узети из штампарије најбоље је чувана тајна – нагласила је Станојевићева и додала да се тестови штампају и преузимају према процедури установљеној претходних година.
Аутор: Драгана Јокић-Стаменковић
Извор: Политика