I vaspitači na ulici, traže veće plate

15 februara, 2022

Okupljeni su zatražili hitno usvajanje niza zahteva, a ranije su pozvali građane na solidarnost, tražeći podršku koja im je neophodna.

Foto: Canva

Aktivisti su ispred Vlade poručili da zahtevaju formiranje radne grupe koja će se baviti njihovim problemima, a pozvali su i predstavnika Vlade da im se pridruže.

Prema procenama reportera Nova.rs, na skupu je bilo oko 500 sindikalaca, koji su se najpre okupili ispred zgrade Ministarstva prosvete, nakon čega su se uputili ka Vladi Srbije. Nosili su transparente “Nismo vas tako vaspitale”.

Iz Samostalnog sindikata zahtevaju da Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja hitno obaveže Pedagoški fakultet u Užicu da izda potvrde o ekvivalenciji akademskog zvanja master, a ovaj problem datira još iz 2013. godine, a njegovo rešenje intenzivirano je 2019. godine, navodi se u saopštenju Samostalnog sindikata.

Vaspitači zahtevaju povećanje cena rada, sredstvima iz budžetskih rezervi Srbije.

Traže i priznanje odgovarajućeg koeficijenta doškolovanom kadru u LU gde to još nije učinjeno i promenu stava Ministarstva finansija u davanju saglasnosti za proširenje mase sredstava.

Takođe, zahtevaju isplatu toplog obroka i regresa zaposlenima na minimalnoj zaradi, poštovanje zakonskog normativa o broju upisane dece i grupi i rasterećenje postojećih kapaciteta, te omogućavanje povoljnih uslova za kupovinu stanova, po modelu vojske, policije i mladih bračnih parova.

Predsednica sindikata Bosiljka Jovanović rekla je za Tanjug da je hrana za decu izuzetno važna i dodala da je najviša zarada u predškolskim ustanovama 66.000 dinara.

Navela je da su od resornog ministarstva i Vlade tražili da “uvaže predškolce i da vaspitače izdvoje po ugledu na medicinske sestre”.

Izvor: N1, Nova S, RT

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama