I vrtići će moći da prave hranu za škole

31 marta, 2018

Prodaja slatkiša, grickalica ili gaziranih sokova u krugu škole, prema najavama iz Ministarstva prosvete, trebalo bi da postane prošlost.

U mnogim obrazovnim ustanovama u Srbiji deci se prodaju proizvodi sumnjivog porekla jer je kontrola namirnica je vrlo problematična. U jednoj beogradskoj osnovnoj školi deci su nedavno prodavali gumene bombone od kojih jezik ostaje obojen i po nekoliko dana. Škole se često pravdaju time da samo iznajmljuju prostor, pa se odgovornost prebacuje na nadležne inspekcije koje vode računa o ispravnosti proizvoda.
Za kontrolu namirnica zaduženo više inspekcija, ali samo ako se prijavi nepravilnost
Dobrica Sinđelić, direktor Osnovne škole „Sveti Sava“ iz Vrčina, kaže da je pekara u krugu njihove škole nužno zlo.
– Stalno savetujemo deci da nose pripremljenu užinu od kuće, a pekare su tu ako se užina zaboravi. Pekara je izdata u zakup, a mi se trudimo da u narednih godinu dana obezbedimo kuhinju u kojoj će se učenicima servirati kuvana jela – kaže Sinđelić.
Tragom pitanja ko se bavi kontrolom hrane po školama, odgovor vodi do Ministarstva poljoprivrede i njihove inspekcije. Međutim, iz Ministarstva tvrde da je nadzor ispravnosti namirnica koje se prodaju po školama nadležnost različitih inspekcija, pa između ostalog i poljoprivredne.
– Maloprodajni objekti spadaju u objekte niskog rizika jer se u njima prodaje originalno upakovana hrana. Ona može biti predmet vanredne kontrole ako postoji sumnja u kvalitet ili ukoliko građani prijave neispravnost nekog proizvoda. Ukoliko se, na primer, prijavi roba s isteklim rokom trajanja, ona se odmah uklanja iz prodavnice i protiv vlasnika se podnosi krivična prijava – objašnjavaju iz Ministarstva.
Pojedine škole su zato izabrale i drugi put.
– Mi nemamo prodavnicu jer ne možemo da utičemo na kontrolu i dajemo deci zdrav obrok – objašnjava Lidija Nikolić, direktorka beogradske OŠ „Vladislav Petković Dis“.
Međutim, druge osmoletke zato angažuju distributere hrane.
– Sprovodi se javna nabavka sa dokumentacijom u kojoj se navode uslovi koje mora da ispuni distributer hrane. Najvažnije je da postoji nutricionista koji pravi jelovnik u skladu sa potrebama učenika – objašnjava Svetlana Radoičić, direktorka prestoničke OŠ „Ratko Mitrović“ .
I vrtići će praviti hranu za škole
Vesna Nedeljković, pomoćnica ministra prosvete za predškolsko i osnovno obrazovanje i vaspitanje, najavila je promene u vezi sa užinama u školama.
– Škole će i dalje morati da sprovode javnu nabavku za obezbeđivanje obroka, ali će sada prvi put kao ponuđači moći da se jave i predškolske ustanove, škole, đački i studentski domovi koji proizvode hranu. U njima će sistem kontrole biti odličan, a cenovnik će biti usklađen u svim ustanovama.
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama