Иако је примљен на Кембриџ, ипак ће студирати у Србији

7 августа, 2017

Краљевчанин Душан Ђорђевић, који је у тиму гимназијалаца на физичкој олимпијади у Индонезији освојио злато, иако је примљен на Кембриџ, ипак ће студирати у Србији

Душан Ђорђевић млади физичар из Краљева (Фото: М. Дугалић) Политика

Краљево – Душан Ђорђевић из Краљева, ђак основац овдашње ОШ „Браћа Вилотијевић”, а београдски гимназијалац, матурант Математичке гимназије у Београду, освојио је крајем протеклог месеца на међународној физичкој олимпијади у индонежанском граду Јогијакарта златну медаљу. Сребрним медаљама награђено је знање осталих у српском тиму: Марка Шушњара и Вука Радовића, такође из београдске Математичке гимназије, Новака и Богдана Станојевића из нишке гимназије „Светозар Марковић”. Наши млади физичари тај успех су остварили у конкуренцији од око 400 учесника из 86 земаља света, а у питању је најпрестижније светско такмичење средњошколаца из физике.
Иначе, Светска физичка олимпијада се сваке године одржава на другој локацији, а Душан је учествовао и на прошлогодишњој у Цириху, где је освојио бронзану медаљу. Да би се ђаци уопште пласирали на ово престижно такмичење, они у својим земљама пролазе такмичарске циклусе  од општинског, све до државног првенства и српске олимпијаде из физике, а овде је све то у организацији Друштва физичара Србије.
Аутор: Мирољуб Дугалић
Извор: Политика

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама