Игор Јурић апелује на грађане: Уздржите се од ружних коментара, породица то чита и то је со на већ огромну рану

Foto: Medija centar Beograd

Девојчица Данка Илић (2) која је нестала јуче око 13.45 у насељу Бањско поље код Бора док се играла са мајком и братом, није нађена ни после целоноћне потраге.

Синоћ је, због Данкиног нестанка, по први пут у Србији активиран систем “Пронађи ме”, популарно назван “амбер алерт”, а читаве ноћи за девојчицом су трагали полиција, ватрогасци-спасиоци, Горска служба спасавања, ловци и бројни грађани.

Потрага за несталом двогодишњом Данком Илић из Бањског Поља код Бора данас је настављена.

Сви напуштени објекти у том месту су прегледани, а такође се испитују све “безбедносно интересантне особе”, које су раније имале проблеме са законом.

Игор Јурић, директор Центра за несталу и злостављану децу казао је за Јутро на Блицу да нико од оних који су укључени у потрагу није преспавао ноћ.

– Сви смо бдили чекајући неку информацију која ће нас обрадовати и сада остаје та нада да ће се то десити данас – рекао је Јурић и додао:

– Околности су потпуно нејасне, девојчица од две године у врло кратком периоду се изгубила, али понављам, искуство нам и говори да нестанци деце се често управо овако дешавају, да је у једном тренутку једноставно дете изгубити из вида и онда креће пакао – каже Јурић.

Он каже да нема много нових информација од синоћ, како је покренут Амбер алерт.

– Што се тиче информација, имамо исте. Оно што је кључно то је да Данка још увек није пронађена. Постоје заиста сада разне информације и долази много тога до нас, али било би неозбиљно да уопште о томе говоримо док пре свега службеници Министарства унутрашњих послова изађу са неким званичним саопштењем. Знајући и водећи се искуством из потраге за нашом девојчицом, морам вам рећи да је полиција врло опрезна на при давању било каквих информација медијима и грађанима управо из разлога да се било шта не науди у самој потрази и то је нешто што можемо очекивати у неком наредном периоду – рекао је Игор Јурић у свом укључењу у “Јутро на Блицу”.

То је, објаснио је Јурић, управо био и разлог што систем Амбет алерт није активиран одмах – како би се сачувао живот детета. Он је казао да су у року од 15 минута од тренутка нестанка детета на терену били полиција и ватрогасци те да је потрага почела одмах.

Апеловао је и на грађане да се уздрже од негативних коментара упућених породици Данке Илић.

– Било је много оптуживања и упирања прстом тражећи кривце у неком другом. Да ли је породица заказала, да ли смо добро одрадили, да ли је добро покренуо систем. То је сада мање битно. Јако је важно да будемо сви спремни, да помогнемо, да се удружимо, да не пишемо ружне ствари. То ће неко читати сутра. Породица, знајући како сам ја пролазио кроз ове дане, породица то чита. И када додатно солите рану на једну отворену, огромну рану, то је додатно отежавајућа околност. Уздржите се, будите подршка, помозите, дајте позитивне енергије да се ово добро реши. Немојмо сада у оваквим стварима, немој да се делимо, немој да трујемо, немој да кривимо неког другог. Хајде да дамо неки свој допринос – закључио је Јурић у “Јутру на Блицу”.