Има ли шансе за поврат ПДВ-а на беби опрему

16 јануара, 2017

Уколико се до 1.фебруара не промени Закон о финансијској подршци породици, родитељи ће добити повраћај пдв-а, саопштили су у Пореској управи

Рок за предају рачуна за повраћај пдв-а на беби опрему требало би да буде од 1-15.фебруара 2017.године

Иако Закон о ПДВ-у, који је крајем године усвојен у Скупштини Србије, предвиђа да се поврат ПДВ-а за беби храну и опрему укине тек када на снагу ступи Закон о бризи о породици који ће предвидети веће износе родитељског додатка, у Пореској управи не знају тачно да ли ће бити фебруарског рока за предају рачуна за враћање пореза родитељима.
Закон о финансијској подршци породици са децом, који би требало да регулише дечији додатак, није још ушао у скупштинску процедуру и мале су шансе да буде изгласан до 1. фебруара.
Како саопштавају у Пореској управи, уколико се Закон о финансијској подршци породици са децом не усвоји до 1.фебруара, креће се са редовном процедуром повраћаја ПДВ-а.
Одлука Владе Србије је да се укине поврат пдв- а, а да се повећа родитељски додатак. Оно што се и даље не зна, јесте износ за који ће се повећати као ни податак о томе ко ће све имати права на тај повећан износ.
Родитељима је на основу повраћаја пдв-а на беби опрему било враћено у просеку између 12.000 и 16.000 динара годишње.
Збуњени и револтирани родитељи се питају:
Да ли ће они родитељи који нису добили повећан износ родитељског додатка имати још једну могућност да поврате пдв на беби опрему и под којим условима?
Да ли ће повећан износ родитељског додатка надоместити износ који су родитељи добијали на основу повраћаја пдв-а?
Оно што би држава требала да се запита је: Да ли овакво понашање власти заиста иде у прилог популационој политици, обзиром да пдв на беби опрему додатно увећава, већ изузетно високу економску цену родитељства?!

Извор: Бебац

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама