Ima li šanse za povrat PDV-a na bebi opremu

16 januara, 2017

Ukoliko se do 1.februara ne promeni Zakon o finansijskoj podršci porodici, roditelji će dobiti povraćaj pdv-a, saopštili su u Poreskoj upravi

Rok za predaju računa za povraćaj pdv-a na bebi opremu trebalo bi da bude od 1-15.februara 2017.godine

Iako Zakon o PDV-u, koji je krajem godine usvojen u Skupštini Srbije, predviđa da se povrat PDV-a za bebi hranu i opremu ukine tek kada na snagu stupi Zakon o brizi o porodici koji će predvideti veće iznose roditeljskog dodatka, u Poreskoj upravi ne znaju tačno da li će biti februarskog roka za predaju računa za vraćanje poreza roditeljima.
Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji bi trebalo da reguliše dečiji dodatak, nije još ušao u skupštinsku proceduru i male su šanse da bude izglasan do 1. februara.
Kako saopštavaju u Poreskoj upravi, ukoliko se Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom ne usvoji do 1.februara, kreće se sa redovnom procedurom povraćaja PDV-a.
Odluka Vlade Srbije je da se ukine povrat pdv- a, a da se poveća roditeljski dodatak. Ono što se i dalje ne zna, jeste iznos za koji će se povećati kao ni podatak o tome ko će sve imati prava na taj povećan iznos.
Roditeljima je na osnovu povraćaja pdv-a na bebi opremu bilo vraćeno u proseku između 12.000 i 16.000 dinara godišnje.
Zbunjeni i revoltirani roditelji se pitaju:
Da li će oni roditelji koji nisu dobili povećan iznos roditeljskog dodatka imati još jednu mogućnost da povrate pdv na bebi opremu i pod kojim uslovima?
Da li će povećan iznos roditeljskog dodatka nadomestiti iznos koji su roditelji dobijali na osnovu povraćaja pdv-a?
Ono što bi država trebala da se zapita je: Da li ovakvo ponašanje vlasti zaista ide u prilog populacionoj politici, obzirom da pdv na bebi opremu dodatno uvećava, već izuzetno visoku ekonomsku cenu roditeljstva?!

Izvor: Bebac

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama