“Имам плату која је 7000 испод републичког просека, просветни радници живе на ивици егзистенције”

август 25, 2022

Ми, просветни радници, живимо на ивици егзистенције, плата нам је 7.000 динара испод просека, наша потрошачка корпа је тужна, а држава из године у годину урушава систем школства, за портал Нова прича Весна Јеротијевић, учитељица из Чачка. Ово су само неки од разлога за протест, којим ће почети нова школска година, а који су најавили из Уније синдиката просветних радника Србије.

“Имам плату која је 7.000 динара испод републичког просека, па да ли је у реду да ми са факултетским дипломама имамо најнижа примања у држави. Ако су најављена повећања у државном сектору од 12 до 25 одсто, просвета ће добити 12 одсто, односно најниже повећање. Војска и полиција добију увек највеће повећање, а за нас шта остане. Држави није стало до образовања деце, што би требало да им је приоритет, јер на деци ово друштво остаје, а како ученици излазе из школа нико не види. Можда је циљ да се приватне школе истакну у први план или да и код нас заживи глобални тренд да деца више не буду мислећа бића, већ ‘манипулативни објекти‘. Годинама већ држава унижава и упропашћава просветну струку, а то не смемо више да дозволимо“, револтирано прича Јеротијевић.

Највећа заблуда у Србији је да деца имају бесплатно образовање.

„Питајте родитеље који спремају ђака за школу и којима је потребна најмање једна просечна плата да подмире уџбенике, свеске, прибор, одећу, обућу, да ли је образовање бесплатно. И просветни радници су такође родитељи, и ја не знам од којих пара ћу да спремим моју децу за школу. Потрошака корпа са платом просветног радника је одавно немерљива, јер једва преживљавамо, а непрестано смањујемо трошкове како цене скачу. Живимо на ивици егзистенције, а како ћемо убудуће, ако нам је планирано само 12 одсто повећања на плате, јер то повећање одавно већ не прати цену потрошачке корпе, не смем ни да мислим. Растрзани смо између деце, родитеља, државе, овај посао је постао неиздржив, а раде га само они који га воле без обзира на све”, наглашава Јеротијевић.

Она се у разговору за портал Нова осврнула и на Стручно упутство о формирању одељења.

„На првом месту су нам деца. А она у малим срединама су сада на удару државе. Њихови родитељи одлучили су да остану у малим срединама, да раде, живе, а сад им кажњавамо децу. Она неће добити адекватно образовање због новог Правилника. Држава доноси Правилник и упутства без икакве консултације са Унијом. И тако сад имамо Правилник о формирању одељења, који је преко ноћи ‚бануо‘ у школе, кад му време није, а циљ је да се затворе школе у малим срединама. Последица ће бити појава реке технолошких вишкова, јер ће спајањем одељења колеге остати без посла и тражиће запослење у граду, где га нема“, каже Јеротијевић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


4 коментара на "“Имам плату која је 7000 испод републичког просека, просветни радници живе на ивици егзистенције”

 1. Simka каже:

  Sad ga baš pretera ova žena! Na ivici egzistencije? Vidi se da ne zna šta znači ivica.

 2. Marija каже:

  A kolika je plata tehničkom osoblju…
  34324,00 zar vas nije sramota.

  1. Salomalo каже:

   “Draga” Marija, u tome i jeste caka.
   U najmanju ruku je tužno i žalosno da profesor/nastavnik ima samo dva puta veću platu od tetkice.
   Zar Vas nije sramota takvog komentara?

   1. Stojanka majka каже:

    Zato se i beži od platnih razreda, ner kako objasniti da neko sa V ili VI stepenom u vodovodu, eps-u, opštini itd. ima veću platu od profesora u školi (sa VII stepenom stručnosti).
    Kada neki fudbaler, u našoj ligi zaradjuje 10, 20 hiljada mesečno (pa i više), od naših para – to nam je u redu, a kada profesor treba da se plati 7 – 8 000 dinara više, e to je ogroman problem. Odmah su neradnici, banda, imaju 3 meseca raspusta …

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама