“Imam platu koja je 7000 ispod republičkog proseka, prosvetni radnici žive na ivici egzistencije”

avgust 25, 2022

Mi, prosvetni radnici, živimo na ivici egzistencije, plata nam je 7.000 dinara ispod proseka, naša potrošačka korpa je tužna, a država iz godine u godinu urušava sistem školstva, za portal Nova priča Vesna Jerotijević, učiteljica iz Čačka. Ovo su samo neki od razloga za protest, kojim će početi nova školska godina, a koji su najavili iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

“Imam platu koja je 7.000 dinara ispod republičkog proseka, pa da li je u redu da mi sa fakultetskim diplomama imamo najniža primanja u državi. Ako su najavljena povećanja u državnom sektoru od 12 do 25 odsto, prosveta će dobiti 12 odsto, odnosno najniže povećanje. Vojska i policija dobiju uvek najveće povećanje, a za nas šta ostane. Državi nije stalo do obrazovanja dece, što bi trebalo da im je prioritet, jer na deci ovo društvo ostaje, a kako učenici izlaze iz škola niko ne vidi. Možda je cilj da se privatne škole istaknu u prvi plan ili da i kod nas zaživi globalni trend da deca više ne budu misleća bića, već ‘manipulativni objekti‘. Godinama već država unižava i upropašćava prosvetnu struku, a to ne smemo više da dozvolimo“, revoltirano priča Jerotijević.

Najveća zabluda u Srbiji je da deca imaju besplatno obrazovanje.

„Pitajte roditelje koji spremaju đaka za školu i kojima je potrebna najmanje jedna prosečna plata da podmire udžbenike, sveske, pribor, odeću, obuću, da li je obrazovanje besplatno. I prosvetni radnici su takođe roditelji, i ja ne znam od kojih para ću da spremim moju decu za školu. Potrošaka korpa sa platom prosvetnog radnika je odavno nemerljiva, jer jedva preživljavamo, a neprestano smanjujemo troškove kako cene skaču. Živimo na ivici egzistencije, a kako ćemo ubuduće, ako nam je planirano samo 12 odsto povećanja na plate, jer to povećanje odavno već ne prati cenu potrošačke korpe, ne smem ni da mislim. Rastrzani smo između dece, roditelja, države, ovaj posao je postao neizdrživ, a rade ga samo oni koji ga vole bez obzira na sve”, naglašava Jerotijević.

Ona se u razgovoru za portal Nova osvrnula i na Stručno uputstvo o formiranju odeljenja.

„Na prvom mestu su nam deca. A ona u malim sredinama su sada na udaru države. Njihovi roditelji odlučili su da ostanu u malim sredinama, da rade, žive, a sad im kažnjavamo decu. Ona neće dobiti adekvatno obrazovanje zbog novog Pravilnika. Država donosi Pravilnik i uputstva bez ikakve konsultacije sa Unijom. I tako sad imamo Pravilnik o formiranju odeljenja, koji je preko noći ‚banuo‘ u škole, kad mu vreme nije, a cilj je da se zatvore škole u malim sredinama. Posledica će biti pojava reke tehnoloških viškova, jer će spajanjem odeljenja kolege ostati bez posla i tražiće zaposlenje u gradu, gde ga nema“, kaže Jerotijević.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


4 komentara na "“Imam platu koja je 7000 ispod republičkog proseka, prosvetni radnici žive na ivici egzistencije”

 1. Simka kaže:

  Sad ga baš pretera ova žena! Na ivici egzistencije? Vidi se da ne zna šta znači ivica.

 2. Marija kaže:

  A kolika je plata tehničkom osoblju…
  34324,00 zar vas nije sramota.

  1. Salomalo kaže:

   “Draga” Marija, u tome i jeste caka.
   U najmanju ruku je tužno i žalosno da profesor/nastavnik ima samo dva puta veću platu od tetkice.
   Zar Vas nije sramota takvog komentara?

   1. Stojanka majka kaže:

    Zato se i beži od platnih razreda, ner kako objasniti da neko sa V ili VI stepenom u vodovodu, eps-u, opštini itd. ima veću platu od profesora u školi (sa VII stepenom stručnosti).
    Kada neki fudbaler, u našoj ligi zaradjuje 10, 20 hiljada mesečno (pa i više), od naših para – to nam je u redu, a kada profesor treba da se plati 7 – 8 000 dinara više, e to je ogroman problem. Odmah su neradnici, banda, imaju 3 meseca raspusta …

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama