Informatička odeljenja ostala prazna

3 jula, 2017

Upis u specijalizovana odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo doživeo je debakl, jer je od 13 gimnazija u kojima postoje ova odeljenja kvotu uspelo da popuni samo četiri.

 
Izuzetno loši rezultati su zabeleženi u Beogradu, gde je od oko 130 učenika, prijemni ispit položilo samo 33. U beogradskog gimnaziji “Sveti Sava” od 20 planiranih, upisano je samo pet učenika, u Osmoj samo jedan, a u Zemunskoj troje. Kvotu je uspela da popune jedino Prva beogradska gimnazija, a van prestonice novosadska gimnazija “Jovan Jovanović Zmaj”, Šabačka i Mitrovačka.
U Prvoj kragujevačkoj gimnaziji, od planiranih 40 učenika, upisano je 22, a po jedno odeljenje će uspeti da formiraju niška gimnazija “Bor Stanković” i “Svetozar Marković” u Jagodini. U Užičkoj gimnaziji upisana su samo dva đaka, u gimnaziji u Somboru troje, a u Gimnaziji “Sveti Sava” u Požegi 12, od predviđenih 20.
U Ministarstvu prosvete juče nismo dobili odgovor šta će biti sa ovim đacima, s obzirom da je uslov za formiranje odeljenja da ih ima najmanje 15. I u drugim srednjim školama sa specijalizovanim odeljenjima ima dosta praznih mesta. Među matematičkim odeljenjima, kvotu je u potpunosti ispunila samo Matematička gimnazija u Beogradu, dok, recimo, u ivanjičkoj gimnaziji u odeljenje za obdarene nije upisan nijedan đak.
Irena Brajević, direktorka Osme gimnazije u Beogradu, kaže za Danas da su odeljenja za učenike obdarene za informatiku i računarstvo ove godine beogradske gimnazije dobile prvi put, ali da je informacija o tome stigla kasno, svega dva dana pre početka prijavljivanja učenika za polaganje prijemnog. Drugi problem je što ni škole, ni učenici nisu bili detaljno obavešteni o načinu polaganja prijemnog ispita, odnosno da netačan odgovor donosi negativne bodove.
Brajevićeva kaže da su deca bila zatečena, jer nisu znala pravila, te da se ranije nikada nisu sreli sa takvim načinom ocenjivanja, niti je to objašnjeno u Konkursu za upis učenika u srednje škole Ministarstva prosvete. U tom konkursu samo piše da se za upis u ova odeljenja polaže test iz matematike, na kojem se može ostvariti maksimalno 240 poena, a da bi se položio prijemni potrebno je najmanje 120 bodova.
S druge strane, Srđan Ognjanović, direktor Matematičke gimnazije u Beogradu, kaže za Danas da su beogradske škole prvi put ove godine dobile ta odeljenja, ali da je očigledno da se ni one, ali ni učenici nisu dovoljno spremili. Ognjanović kaže da je prijemni za informatička odeljenja bio neuporedivo lakši od prijemnog za matematička odeljenja, te da se sistem sa negativnim bodovima i kod njih primenjuje i da, čak i da su učenici bili detaljno upoznati sa njim, to ne bi mnogo promenilo sliku. On objašnjava da su zadaci na prijemnom ispitu sa višestrukim izborom, te da su negativni bodovi uvedeni kao jedna vrsta korekcije da se ne bi desilo da učenik nasumičnim pogađanjem zaradi poene. Ognjanović je uveren da učenici nisu bili dovoljno informisani o uvođenju informatičkih odeljenja, jer je, s obzirom na popularnost IT struke, nemoguće da se u Beogradu prijavilo samo stotinak zainteresovanih. On smatra da će već iduće godine biti neuporedivo više kandidata. Prva beogradska gimnazija je uspela da popuni kvotu za informatičko odeljenje, jer su se upisali đaci koji su u Matematičkoj gimnaziji položili prijemni (koji se priznavao i za informatička odeljenja), ali su ostali ispod crte.
Neraspoređeno samo 1.470 đaka
Juče je objavljen raspored učenika po srednjim školama i obrazovnim profilima, a danas i sutra raspoređeni đaci će se upisivati. Kako nam je rečeno u Ministarstvu prosvete, 84 odsto učenika je raspoređeno po nekoj od prve tri želje. U prvom krugu je raspoređeno 64.337 učenika, od toga po prvoj želji 39.084, po drugoj 10.142, a po trećoj 4.858 đaka. Neraspoređeno je 1.470 učenika, a za njih je preostalo 2.946 mesta u trogodišnjim i 5.334 mesta u četvorogodišnjim obrazovnim profilima.
U trogodišnje obrazovne profile je upisano 10.515 učenika, a u četvorogodišnje 53.822, od čega je u gimnazijama 15.763 učenika. U Ministarstvu kažu da su i ove godine najtraženiji obrazovni profili iz područja rada zdravstvo i socijalna zaštita. Među najpopularnijih 16 obrazovnih profila u Srbiji, polovina je u medicinskim školama. Veliko interesovanje je vladalo i za elektrotehničara informacionih tehnologija u elektrotehničkim školama, kao i profile u Vazduhoplovnoj akademiji u Beogradu, gde je bilo mesta samo za najbolje učenike.
Piše: V. Andrić
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Informatička odeljenja ostala prazna"

  1. Tanja kaže:

    Za formiranje odeljenja za obdarene nije se detaljnije analiziralo stanje, svi su otvarali ”po zelji”,isti je slucaj i sa dvojezicnim odeljenjima.Ucenici su bezo shvatili da nisu posebni ako pohadjaju ta odeljenja.Postoji potreba ali na nivou drzave u 2-3 skole al realno za obdarenu,zainteresovanu decu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama