Informatika obavezna od petog razreda

24 juna, 2016

Informatika obavezna od petog razreda
Đaci neće biti dodatno opterećeni većim brojem časova, škole će praviti klizni raspored, što znači da će učenici svake dve nedelje imati dvočas iz informatike
Nacionalni prosvetni savet odlučiće u ponedeljak da li će učenici od petog razreda osnovne škole umesto Tehničkog i informatičkog obrazovanja (TIO) i izbornog predmeta Informatika i računarstvo dobiti dva obavezna predmeta – Informatika i računarstvo i Tehničko obrazovanje. Ovo je za „Politiku” potvrdila Snežana Marković, pomoćnik ministra prosvete za srednje obrazovanje.
Ako se ovakav predlog usvoji, đaci neće biti dodatno opterećeni većim brojem časova, niti će nastavnici ostati bez norme časova, tvrde prosvetne vlasti.
Marković objašnjava da je Ministarstvo prosvete odustalo od prvobitnog predloga o razdvajanju TIO na dva predmeta, tako što bi svakome pripao po jedan čas nedeljno. Podsetimo, taj predlog prosvetnih vlasti, izazvao je negodovanja među nastavnicima tehničkog obrazovanja i sindikatima, koji su tvrdili da će nastavnicima tako gubiti normu i da će na kraju biti proglašeni tehnološkim viškovima.
Pomoćnica ministra tvrdi da ništa od ovoga nije tačno, da su nastavnici dovedeni u zabludu i da ne treba da strahuju za svoja radna mesta.
– Ovaj predlog ne znači ni otpuštanje ni zapošljavanje novih nastavnika. Škole će praviti klizni raspored, pa će recimo svake dve nedelje deca imati dvočas iz informatike. Ideja je da đaci uče više informatike i to od kompetentnih nastavnika, onih koji su do sada informatiku predavali kao izborni predmet – objašnjava naša sagovornica.
Sve što su nastavnici tehničkog radili do sada radiće i dalje, ističe, osim što neće predavati operativni sistem, obradu teksta, izradu slajd-prezentacija, internet, elektronsku poštu – ali će ih koristiti u radu. Sve se prožima preduzetništvom i dodaje se još praktičnog rada, što je neophodno kao priprema za tehničke škole.
 
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Informatika obavezna od petog razreda

  1. Mon Dieu! kaže:

    Zašto žurite, mogli ste odložiti za 31. avgust 2016, u 23:55…

  2. Hitno!! kaže:

    Kome se toliko žuri da ovako važne stvari donosi na ovakav način?
    Bez ikakve pripreme….

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama