Информатика обавезна основцима, уместо изабраног спорта

10 новембра, 2016

Министар просвете Младен Шарчевић најавио је да ће информатика као обавезни предмет бити уведена у основне школе од наредне школске године.
komp
Шарчевић је појаснио да ће информатика бити уведена уместо изабраног спорта, јер се мора водити рачуна о оптерећењу ученика.
“Морамо разврстати шта оптерећује, а шта растерећује ученике. Изабрани спорт је оптерећивао”, сматра министар и додаје да увођењем информатике уместо њега, спорт и физичко нису “калирали, већ ће бити на добити”.
Шарчевић је навео да ће, уз постојећа обавезна два часа физичког, ученици имати свакодневне физичке активности кроз оријентиринг и разне друге спортове.
Увођење информатике и програмирања од најранијег узраста веома је важно како би се мобилисало више кадрова у сектору информационих технологија и да би више њих уписивало такве факултете.
Извор: Танјуг

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


15 коментара на "Информатика обавезна основцима, уместо изабраног спорта

 1. Разредни старешина каже:

  Коначно, нешто паметно. Две петице из физичког у просек, поред музичког, ликовног, владања,… и ето одличног успеха. Информатика је важнија од друге петице из физичког

  1. Nastavnik каже:

   Bruka.Što ne ukinete cas iz nekog drugog predmeta,nego bas iz fizičkog.Fizičko treba da se ima svakog dana.

  2. Војислав каже:

   Драге колеге суздржати се од коментара онога што не познајете. Укратко: не дамо!

  3. Aleksandra каже:

   NIje dobro da se deci ukida čas fizičkog! Ne treba da imaju 2 ocene iz fizičkog, ali taj problem se mogao rešiti jednom ocenom, a ne smanjenjem časova fizičkog. I molim Vas, treba da znate da su za obrazovanje i vaspitanje važni i muzičko i likovno.

 2. Marko каже:

  Deca treba da imaju tri casa fizickog vaspitanja nedeljno najmanje. Ne treba ukidati cas izbornog sporta vec treba promeniti njegovo ime u fizicko vaspitanje i treba ubaciti deci jos fizickih aktivnosti jer je racunar uzeo danak, deca nam previse sede.

  1. Марина каже:

   Деца би требало да имају физичко свакога дана! Ја иначе нисам професор физичког, али сматрам да су кретање и физичка активност веома важни како за телесно, тако и за ментално здравље и деце и одраслих.

 3. Profesor каже:

  Odličan predlog ministra. Izabrani sport ionako formalno postoji, a izbornost se uopšte nepoštuje. Na tom času je ionako anarhija i radi ko šta hoće. Sem toga fizičko i izabrani sport ulaze u prosek i po tome su značajniji od bilo kog drugog predmeta.

  1. anita каже:

   Ne treba se govoriti uopšteno u mojoj školi se na i na tom času bogami radi,kao i na ostala dva!

 4. dulefun каже:

  Nikako se ne slažem sa smanjenjem čassova fizičkog. Svoj deci u osnovnoj školi fizičko treba svakog dana, bar po pola sata, a nikako da se smanjuje!

 5. Јања каже:

  Орјентиринг?! Где министар живи?! У Дизниленду?!!

  1. X каже:

   Tu priču gura njegova pomoćnica Markovićka koja je informaticarka, naravno neko treba da proda softver.Lepo je to programiranje, ali to je rudarsko zanimanje. Pitanje je i koliko deca mogu to da savladaju.

 6. Јелена каже:

  Информатика? Да, свакако! Савремено доба захтева информатичко описмењавање ученика.
  Један час физичког мање? Не! Никако!
  Не могу да разумем да се неко досети да баш број часова физичког васпитање смањи!
  У данашње време?! Када већина деце, управо због претеране употребе рачунара и мобилних телефона има проблеме са кичмом, видом, пасивношћу…Када су често наставници разгибанији, спретнији и физички активнији од својих ученика. Када…
  Напротив! Требало би повећати фонд часова физичког васпитања!
  Требало би да сваког дана ученици имају по један час физичког!
  И није тачно да су часови изабраног спорта само формалност! Деца их воле, јер ту имају могућност да се баве својим омиљеним спортом и то бесплатно!

 7. Neko iz mase каже:

  Ako se informatika uvede kao obavezna, za godinu dana će biti isto što i danas izborni sport. Neozbiljna nastava, nerealno visoke ocene (za pumpanje proseka) i prosto neodrživa nastava na duži period. A vi kako hoćete.

 8. DJ каже:

  Za dve ocene iz fizičkog stvarno nema potrebe. Građansko i verska su stvarno bespotrebni, a njih niko ne dira. Cista glupost.

 9. Нена127 каже:

  Шта ће рећи на ову идејну причу министра НПС и професор Липковски?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама