Informatika obavezna osnovcima, umesto izabranog sporta

10 novembra, 2016

Ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je da će informatika kao obavezni predmet biti uvedena u osnovne škole od naredne školske godine.
komp
Šarčević je pojasnio da će informatika biti uvedena umesto izabranog sporta, jer se mora voditi računa o opterećenju učenika.
“Moramo razvrstati šta opterećuje, a šta rasterećuje učenike. Izabrani sport je opterećivao”, smatra ministar i dodaje da uvođenjem informatike umesto njega, sport i fizičko nisu “kalirali, već će biti na dobiti”.
Šarčević je naveo da će, uz postojeća obavezna dva časa fizičkog, učenici imati svakodnevne fizičke aktivnosti kroz orijentiring i razne druge sportove.
Uvođenje informatike i programiranja od najranijeg uzrasta veoma je važno kako bi se mobilisalo više kadrova u sektoru informacionih tehnologija i da bi više njih upisivalo takve fakultete.
Izvor: Tanjug

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


15 komentara na "Informatika obavezna osnovcima, umesto izabranog sporta

 1. Razredni starešina kaže:

  Konačno, nešto pametno. Dve petice iz fizičkog u prosek, pored muzičkog, likovnog, vladanja,… i eto odličnog uspeha. Informatika je važnija od druge petice iz fizičkog

  1. Nastavnik kaže:

   Bruka.Što ne ukinete cas iz nekog drugog predmeta,nego bas iz fizičkog.Fizičko treba da se ima svakog dana.

  2. Vojislav kaže:

   Drage kolege suzdržati se od komentara onoga što ne poznajete. Ukratko: ne damo!

  3. Aleksandra kaže:

   NIje dobro da se deci ukida čas fizičkog! Ne treba da imaju 2 ocene iz fizičkog, ali taj problem se mogao rešiti jednom ocenom, a ne smanjenjem časova fizičkog. I molim Vas, treba da znate da su za obrazovanje i vaspitanje važni i muzičko i likovno.

 2. Marko kaže:

  Deca treba da imaju tri casa fizickog vaspitanja nedeljno najmanje. Ne treba ukidati cas izbornog sporta vec treba promeniti njegovo ime u fizicko vaspitanje i treba ubaciti deci jos fizickih aktivnosti jer je racunar uzeo danak, deca nam previse sede.

  1. Marina kaže:

   Deca bi trebalo da imaju fizičko svakoga dana! Ja inače nisam profesor fizičkog, ali smatram da su kretanje i fizička aktivnost veoma važni kako za telesno, tako i za mentalno zdravlje i dece i odraslih.

 3. Profesor kaže:

  Odličan predlog ministra. Izabrani sport ionako formalno postoji, a izbornost se uopšte nepoštuje. Na tom času je ionako anarhija i radi ko šta hoće. Sem toga fizičko i izabrani sport ulaze u prosek i po tome su značajniji od bilo kog drugog predmeta.

  1. anita kaže:

   Ne treba se govoriti uopšteno u mojoj školi se na i na tom času bogami radi,kao i na ostala dva!

 4. dulefun kaže:

  Nikako se ne slažem sa smanjenjem čassova fizičkog. Svoj deci u osnovnoj školi fizičko treba svakog dana, bar po pola sata, a nikako da se smanjuje!

 5. Janja kaže:

  Orjentiring?! Gde ministar živi?! U Diznilendu?!!

  1. X kaže:

   Tu priču gura njegova pomoćnica Markovićka koja je informaticarka, naravno neko treba da proda softver.Lepo je to programiranje, ali to je rudarsko zanimanje. Pitanje je i koliko deca mogu to da savladaju.

 6. Jelena kaže:

  Informatika? Da, svakako! Savremeno doba zahteva informatičko opismenjavanje učenika.
  Jedan čas fizičkog manje? Ne! Nikako!
  Ne mogu da razumem da se neko doseti da baš broj časova fizičkog vaspitanje smanji!
  U današnje vreme?! Kada većina dece, upravo zbog preterane upotrebe računara i mobilnih telefona ima probleme sa kičmom, vidom, pasivnošću…Kada su često nastavnici razgibaniji, spretniji i fizički aktivniji od svojih učenika. Kada…
  Naprotiv! Trebalo bi povećati fond časova fizičkog vaspitanja!
  Trebalo bi da svakog dana učenici imaju po jedan čas fizičkog!
  I nije tačno da su časovi izabranog sporta samo formalnost! Deca ih vole, jer tu imaju mogućnost da se bave svojim omiljenim sportom i to besplatno!

 7. Neko iz mase kaže:

  Ako se informatika uvede kao obavezna, za godinu dana će biti isto što i danas izborni sport. Neozbiljna nastava, nerealno visoke ocene (za pumpanje proseka) i prosto neodrživa nastava na duži period. A vi kako hoćete.

 8. DJ kaže:

  Za dve ocene iz fizičkog stvarno nema potrebe. Građansko i verska su stvarno bespotrebni, a njih niko ne dira. Cista glupost.

 9. Nena127 kaže:

  Šta će reći na ovu idejnu priču ministra NPS i profesor Lipkovski?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama