Иницијатива портала Детињарије “Стојим право” за решење проблема тешких торби

26 новембра, 2019

Портал за родитеље Детињарије и Развојни центар за децу и одрасле “Фактор” покренули су иницијативу „Стојим право” у коју ће моћи добровољно да се укључе школе из целе Србије.

„Стојим право“ је иницијатива покренута због евидентног дугододишњег проблема претешких ђачких торби, што угрожава физички развој и узрокује бројне деформитете кичменог стуба, који су утврђени код чак трећине деце школског узраста. Процене физијатара и ортопеда су да дете дете које има 20 килограма не би смело да носи торбу тежу од три килограма, што је у великом раскораку са реалношћу у којој чак и ђаци прваци носе торбе тешке 6-8 килограма. Штавише, због претешких торби деца више не могу сама да одлазе у школу и враћају се из ње, јер су одрасли принуђени да им те исте торбе носе, па су угрожени и дечија самосталност и њихов социјални развој.

Иницијатива “Стојим право” је замишљена тако да се школе самоиницијативно прикључују по одлуци директора, и подразумева читање обавештења од стране директора школе на Наставничком већу, у којем се позивају наставници да благовремено обавесте ученике о потребним наставним средствима за наредни период или час, дакле да детаљније планирају наставу и врше одабир максимално два наставна средства/ствари по предмету, које ће деца доносити и користити на часовима.

Школа ће своје учешће у иницијативи огласити плакатом на улазним вратима, сајту, друштвеним мрежама и обавештењем на родитељским састанцима. Материјале неопходне за спровођење иницијативе – плакат, Предлог обавештења за Наставничко веће и Предлог обавештења за родитељске састанке, школе добијају у електронском облику одмах након пријављивања на сајту Stojimpravo.detijarije.com.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Иницијатива портала Детињарије “Стојим право” за решење проблема тешких торби"

  1. Мама каже:

    Код мог детета у школи, родитељи су покренули иницијативу да се набаве ормарићи, у којима би деца остављала опрему за физичко, радне листове, прибор за ликовно и слично.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама