Inicijativa portala Detinjarije “Stojim pravo” za rešenje problema teških torbi

26 novembra, 2019

Portal za roditelje Detinjarije i Razvojni centar za decu i odrasle “Faktor” pokrenuli su inicijativu „Stojim pravo” u koju će moći dobrovoljno da se uključe škole iz cele Srbije.

„Stojim pravo“ je inicijativa pokrenuta zbog evidentnog dugododišnjeg problema preteških đačkih torbi, što ugrožava fizički razvoj i uzrokuje brojne deformitete kičmenog stuba, koji su utvrđeni kod čak trećine dece školskog uzrasta. Procene fizijatara i ortopeda su da dete dete koje ima 20 kilograma ne bi smelo da nosi torbu težu od tri kilograma, što je u velikom raskoraku sa realnošću u kojoj čak i đaci prvaci nose torbe teške 6-8 kilograma. Štaviše, zbog preteških torbi deca više ne mogu sama da odlaze u školu i vraćaju se iz nje, jer su odrasli prinuđeni da im te iste torbe nose, pa su ugroženi i dečija samostalnost i njihov socijalni razvoj.

Inicijativa “Stojim pravo” je zamišljena tako da se škole samoinicijativno priključuju po odluci direktora, i podrazumeva čitanje obaveštenja od strane direktora škole na Nastavničkom veću, u kojem se pozivaju nastavnici da blagovremeno obaveste učenike o potrebnim nastavnim sredstvima za naredni period ili čas, dakle da detaljnije planiraju nastavu i vrše odabir maksimalno dva nastavna sredstva/stvari po predmetu, koje će deca donositi i koristiti na časovima.

Škola će svoje učešće u inicijativi oglasiti plakatom na ulaznim vratima, sajtu, društvenim mrežama i obaveštenjem na roditeljskim sastancima. Materijale neophodne za sprovođenje inicijative – plakat, Predlog obaveštenja za Nastavničko veće i Predlog obaveštenja za roditeljske sastanke, škole dobijaju u elektronskom obliku odmah nakon prijavljivanja na sajtu Stojimpravo.detijarije.com.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Inicijativa portala Detinjarije “Stojim pravo” za rešenje problema teških torbi"

  1. Mama kaže:

    Kod mog deteta u školi, roditelji su pokrenuli inicijativu da se nabave ormarići, u kojima bi deca ostavljala opremu za fizičko, radne listove, pribor za likovno i slično.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama