Инспектори у свим београдским гимназијама

11 априла, 2022

Форум београдских гимназија одржао је у суботу, у преподневној смени најављени штрајк упозорења. Иако је реч о штрајку упозорења, који се одвијао у складу са законом, у све београдске гимназије, чланице Форума београдских гимназија јутрос су упућени инспектори који проверавају законитост штрајка.

Форум београдских гимназија је пре два дана најавио штрајк упозорења за суботу, 9. априла, због како сматрамо лошег третмана наставника у процесу имплементације Државне матуре. Форум се до сада у неколико наврата обраћао надлежнима у Министарству просвете у вези Државне матуре. У првом допису послатом у марту Министарству је предложено да наставници који учествују у прегледању тестова буду плаћени. Након што је Министарство одговорило да не постоји основ за исплату накнаде, Форум је упутио захтев за састанак са представницима Министарства који учествују у овом пројекту, а у циљу разговора о плановима Министарства у погледу даљег ангажовања наставника. Међутим, уместо званичног позива на разговор, београдске школе, самим тим и гимназије добиле су четрдесетпетоминутну наставну суботу, што раније није била пракса. Оваква одлука надлежних послужила је као повод за штрајк упозорења са циљем да се скрене пажња надлежнима на присутно незадовољство, а уместо позива на разговор у београдске гимназије су упућени инспектори.

“Чланови Форума београдских гимназија се труде да поверују да у оваквом поступању Министарства нема жеље за притиском на запослене или реваншизмом, али не можемо да се отргнемо утиску да иако су  недавно друге синдикалне организације организовале серију штрајкова инспектори нису добили налог да посете школе које су тада штрајковале.” – стоји у саопштењу Форума београдских гимназија.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Инспектори у свим београдским гимназијама

  1. наставник каже:

    Svaki put kada postavimo pitanje da li će nam se neki posao platiti, dobijemo odgovor da sve ulazi u četrdesetočasovnu radnu nedelju. Dakle, razni bespotrebni seminari koji se održavaju vikendom, takmičenja, održavanje sajta, pisanje letopisa, održavanje računarske mreže… Kažu da i regres i topli obrok obračunavaju sa platom. Sve je uračunato u tih šezdesetak hiljada dinara.

  2. Aleksa каже:

    ”Након што је Министарство одговорило да не постоји основ за исплату накнаде,”
    Kako je moguće da nema osnova da se plati prekovremeni rad? Kažu, ulazi u četrdesetočasovnu radnu? Onda to mora i da piše. Ako ne piše, onda ne ulazi.
    Kako je moguće da u svim drugim obalastima država plaća prekovremeni rad samo za rad u prosveti uvek nešto izmišljaju? U drugim oblastima rad nedeljom se posebno plaća (kao i rad praznicima) a u prosveti je potpuno normalno da nastavnik nedeljem vodi učenike na takmičenje bez ikakve naknade. Ma, dajte, uozbiljite se već jednom.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама