Inspektori u svim beogradskim gimnazijama

11 aprila, 2022

Forum beogradskih gimnazija održao je u subotu, u prepodnevnoj smeni najavljeni štrajk upozorenja. Iako je reč o štrajku upozorenja, koji se odvijao u skladu sa zakonom, u sve beogradske gimnazije, članice Foruma beogradskih gimnazija jutros su upućeni inspektori koji proveravaju zakonitost štrajka.

Forum beogradskih gimnazija je pre dva dana najavio štrajk upozorenja za subotu, 9. aprila, zbog kako smatramo lošeg tretmana nastavnika u procesu implementacije Državne mature. Forum se do sada u nekoliko navrata obraćao nadležnima u Ministarstvu prosvete u vezi Državne mature. U prvom dopisu poslatom u martu Ministarstvu je predloženo da nastavnici koji učestvuju u pregledanju testova budu plaćeni. Nakon što je Ministarstvo odgovorilo da ne postoji osnov za isplatu naknade, Forum je uputio zahtev za sastanak sa predstavnicima Ministarstva koji učestvuju u ovom projektu, a u cilju razgovora o planovima Ministarstva u pogledu daljeg angažovanja nastavnika. Međutim, umesto zvaničnog poziva na razgovor, beogradske škole, samim tim i gimnazije dobile su četrdesetpetominutnu nastavnu subotu, što ranije nije bila praksa. Ovakva odluka nadležnih poslužila je kao povod za štrajk upozorenja sa ciljem da se skrene pažnja nadležnima na prisutno nezadovoljstvo, a umesto poziva na razgovor u beogradske gimnazije su upućeni inspektori.

“Članovi Foruma beogradskih gimnazija se trude da poveruju da u ovakvom postupanju Ministarstva nema želje za pritiskom na zaposlene ili revanšizmom, ali ne možemo da se otrgnemo utisku da iako su  nedavno druge sindikalne organizacije organizovale seriju štrajkova inspektori nisu dobili nalog da posete škole koje su tada štrajkovale.” – stoji u saopštenju Foruma beogradskih gimnazija.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


2 komentara na "Inspektori u svim beogradskim gimnazijama

  1. nastavnik kaže:

    Svaki put kada postavimo pitanje da li će nam se neki posao platiti, dobijemo odgovor da sve ulazi u četrdesetočasovnu radnu nedelju. Dakle, razni bespotrebni seminari koji se održavaju vikendom, takmičenja, održavanje sajta, pisanje letopisa, održavanje računarske mreže… Kažu da i regres i topli obrok obračunavaju sa platom. Sve je uračunato u tih šezdesetak hiljada dinara.

  2. Aleksa kaže:

    ”Nakon što je Ministarstvo odgovorilo da ne postoji osnov za isplatu naknade,”
    Kako je moguće da nema osnova da se plati prekovremeni rad? Kažu, ulazi u četrdesetočasovnu radnu? Onda to mora i da piše. Ako ne piše, onda ne ulazi.
    Kako je moguće da u svim drugim obalastima država plaća prekovremeni rad samo za rad u prosveti uvek nešto izmišljaju? U drugim oblastima rad nedeljom se posebno plaća (kao i rad praznicima) a u prosveti je potpuno normalno da nastavnik nedeljem vodi učenike na takmičenje bez ikakve naknade. Ma, dajte, uozbiljite se već jednom.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama