Interaktivne table ili monitori – šta je bolje rešenje za učionicu

26 novembra, 2019

Digitalizacija nastave je proces koji je uveliko uzeo maha. Većina škola koristi elektronski dnevnik, a od ove školske godine 500 škola dobilo je 10.000 digitalnih učionica. Ipak, to je još uvek nedovoljan broj da bi se moglo reći da svi đaci u Srbiji uče u uslovima adekvatnim za 21. vek. Digitalna nastava nema za cilj samo da čas učini zanimljivim, već i da olakša rad nastavnicima i pomogne da u svoj čas unesu interakciju i dinamiku. A za to nije dovoljno imati jedan računar u svakoj učionici.

Savremena digitalna učionica podstiče kreativnost, razmišljanje, unosi interaktivnost u nastavu i približava gradivo đacima na način koji im je blizak – kroz elektronske medije. Da bi se to postiglo, potrebno je da se klasična tabla zameni interaktivnim monitorom ili interaktivnom tablom.

Interaktivni monitori su najmodernije i najekonomičnije rešenje za nastavu. Oni menjaju klasičnu tablu i kredu i podstiču đake na interakciju. Omogućavaju učenje kroz igru, kreiranje digitalnog sadržaja za nastavu i olakšavaju koncept i pripremu nastave.

Oni moderniji (možete ih pogledati OVDE) reaguju na dodir olovke ili prsta i poseduju “multi-touch” funkciju, koja omogućava da na njima istovremeno radi više učenika. Na taj način podstiče se saradnja i interakcija koja garantuje faktor zabave i konstruktivno učenje. Interaktivnost monitora omogućena je preko integrisanog Android operativnog sistema koji omogućava korišćenje bez dodavanja računara. Internet pretraživači, različite aplikacije za prikazivanje video i audio sadržaja, kao i edukativna softverska rešenja su samo neke od pogodnosti koje nude interaktivni monitori. Povezivanje sa eksternim uređajima je zbog mnogobrojnih priključaka, kao i funkcije bežičnog prezentovanja, veoma lak i brz proces.

Modernizacija je moguća samo ako su i predavači i profesori obučeni da u potpunosti koriste digitalna rešenja. Shodno tome, kompanija DVS, koja je i jedan od prvih distributera interaktivnih monitora i tabli na našem tržištu, nudi i besplatne obuke za prosvetne radnike, uz kupovinu monitora. Veliki broj predavača favorizuje konvencionalne metode, verujući da je primena modernih tehnologija komplikovan proces koji će im doneti još više posla. Ali baš naprotiv, moderne tehnologije su tu da neke stvari urade umesto nastavnika, kako bi se on posvetio pedagoškom i kreativnom radu. A prelazak sa konvencionalnog na digitalni vid nastave nije nimalo komplikovan.

Alternativu za interaktivne monitore, čine interaktivne setovi koji se sastoje od interaktivnih tabli proizvođača Smart i Ligra i visokokvalitetnih projektora kompanije NEC. Interaktivni monitori su ekonomičniji, mobilniji, praktičniji, poseduju znatno veći broj funkcija i mogu se koristiti bez eksternog računara. Interaktivni setovi uprkos svemu takođe predstavljaju veoma dobro rešenje za edukativni sektor.

U ponudi kompanije DVS takođe se nalaze i dokument kamere kompanije AVer koje zamenjuju grafoskop i omogućavaju prikaz dokumenata i predmeta u visokoj rezoluciji na monitoru ili tabli. Ove dokument kamere imaju jak optički i digitalni zum, ugrađene tastere za lakšu upotrebu, LED svetlo, fleksibilni nosač i softver za beleženje. Uz to u ponudi su i bežične dokument kamere koje omogućavaju dodatnu fleksibilnost pri nastavi.

Pored velike hardverske ponude, kompanija DVS nudi i softverska edukativna rešenja. Posebno izdvajamo popularni edukativni paket „Smart Learning Suite“ koji se veoma dobro pokazao na svetskom tržištu. Uz mnogobrojne dodatne funkcije, dolazi i „Smart Notebook Software“ koji sadrži mnogobrojne materijale za nastavu, opcije generisanja mnogobrojnih varijacija testova u realnom vremenu sa tajmerom kao i lako integrisanje i editovanje eksternog materijala. Pored već postojeće arhive slika i sadržaja za nastavu unutar samog Notebook softvera, omogućena je i opcija onlajn-pretraživanja.

DVS – Division Visual Solutions je kompanija koja već dvadeset godina implementira najsavremenija tehnološka dostignuća i profesionalna audio i video rešenja u edukativnom sektoru.

“Olakšavamo i adaptiramo nastavu za generacije koje dolaze i menjamo percepciju i doživljaj digitalnih medija. Smatramo da je digitalizacija edukativnog sektora neminovna i u skladu sa tim našu ponudu čine oprema i softveri koji olakšavaju i ubrzavaju proces učenja i efikasnost nastave i pomažu učenicima ali i predavačima i nastavnicima. Interaktivni monitori, interaktivne table i projektori, dokument kamere i edukativni softveri kao i uređaji za daljinsko učenje čine osnovu za napredak procesa nastave u obrazovanju. Primena novih tehnologija moguća je u svim sektorima obrazovanja, od predškolskih ustanova, osnovnih i srednjih škola, fakulteta, kao i u drugim vrstama obrazovnih ustanova kao što su auto škole, škole za strane jezike, korporativni sektor i slično.” – kaže Aleksandar Damnjanović, direktor i osnivač kompanije.

Više informacija pronađite na sajtu www.dvs.rs ili na specijalizovanom portalu za učenike i nastavnike www.divi.rs!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Interaktivne table ili monitori – šta je bolje rešenje za učionicu"

  1. Anica kaže:

    Predlažem digitalne nastavnike,hardver i softver-2 u 1.U mnogim gimnazijama u Beogradadu učionice su u raspadnutom stanju,kao u gasnoj komori od prašine, bez klime,jednom rečju jad i beda.No,kad krene digitalizacija mnogi se ovajde kroz obezbeđivanje opreme i obuke,a nastavnici zamorčići.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama