Interesovanje za HPV vakcinu veliko – do sad je primilo 10.000 dece i mladih

15 septembra, 2022

Dobrovoljna, besplatna vakcinacija protiv humanih papiloma virusa, najsavremenijom vakcinom, počela je pre tri meseca. HPV virus izazivač je malignih bolesti koje svake godine u Srbiji odnesu veliki broj života, a najčešće žrtve su žene.

Foto: Canva

Do sada je u Srbiji oko 10.000 dece i mladih primilo vakcinu, piše RTS.

“U početku je interesovanje bilo ogromno, tada smo imali i po dvadesetoro dece dnevno. Tokom leta je malo palo interesovanje, jer su deca bila odsutna, ali sada sa povratkom u kolektiv, u škole primećujemo da se češće javljaju – otprilike troje, četvoro dnevno vakcinišemo što prvom, što drugom dozom”, rekla je za RTS Ana Milenković, načelnica Pedijatrije Doma zdravlja “Savski venac”.

Ističe da je ova vakcina u našoj zemlji odobrena za decu uzrasta od 9 do 19 godina o trošku države.

“Savet je da vakcinišemo decu uzrasta 12 do 14 godina. To je plan da sistematski u sedmom razredu vakcinišemo decu, naravno uz saglasnost roditelja”, navodi doktorka.

Ukazuje da je preporuka da se vakcinišu i dečaci i devojčice.

“Ogroman je broj obolelih, pa i preminulih od malignih bolesti, naročito grlića materice. Vakcina je takva da može da spreči sve premaligne i maligne lezije koje obuhvataju ženske polne organe, pa i kod dečaka kondilome, genitalne bradavice i neke od kracinoma”, navodi doktorka.

Naglašava da se vakcina pokazala bezbednom.

“Ono što je novo je da su nam odobrili da čak i deca sa navršenih 19 godina mogu besplatno da završe vakcinaciju. Znači, ko je započeo pre navršenih 19 godina može sve tri doze da primi”, naglašava Milenkovićeva.

Objasnila je da HPV virus izaziva pored maligniteta ženskih polnih organa i karcinom anusa, jezika, faringsa.

Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama