IQ VS EQ – šta podsticati kod dece

28 januara, 2017

Koeficijent inteligencije, tzv. IQ u današnje vreme je prioritet. Roditelji podstiču decu na milion različitih načina da se kognitivno razvijaju, savladavaju zadatke, mozgalice, zagonetnosti, teškoće i sve ono što se postavlja pred njih u zavisnosti od uzrasta. Cilj: što više znanja, to više uspeha u školi i daljem životu. Da li je baš sve u rukama IQ-a?

Šta je sa decom koja su agresivna prema drugoj deci, lako odustaju od zadataka koji im predstavljaju problem, nisu saosećajna i sl.? Problem se upravo javio. Nije u pitanju kognitivna inteligencija, već ona koju nazivamo emocionalna. Upravo ta deca nisu razvila emocionalne veštine koje su potrebne za suočavanje sa situacijama u kojima je potrebno biti empatičan, rešavati probleme, imati osećaj kontrole nad sobom, biti ljubazan, asertivan, poštovati.

Emocije su nešto što je neodvojivo od osobe koja ih oseća, te i reakcije na zbivanja oko sebe mogu biti ključne u kasnijem životnom funkcionisanju i odnosima sa drugima. Sve razvojne faze života prožete su emocijama, od detinjstva do duboke starosti, a početak je u porodici.

Prema tome, roditelji, kao osobe koje žele najbolje svom detetu, ipak bi trebalo da pored IQ-a, povedu računa i EQ-u, odn. emocionalnoj inteligenciji – da EQ bude bitna stavka dečjeg razvoja i odrastanja. Što dete dobija više govornih objašnjenja, imenovanja emocionalnih situacija, što se više uvažavaju i osluškuju njegova osećanja, postupci, to će i samo bolje razumevati sopstvene i tuđe emocije.

Iskazivati osećanja prema sopstvenoj deci, naklonost, podršku, pokazati osetljivost za njihove potrebe, biti otvoren, čitati im emocionalno pismene knjige, izbegavati one gde ima nasilja, svađi i sl. i biti strpljiv su samo neki od saveta za uspešniji razvoj i emocionalnu stabilnost.

Sve navedeno, naravno, neće imati velikog efekta, ukoliko roditelji nemaju razvijenu emocionalnu inteligenciju, ako su nestabilni, nedosledni, ako se ne trude graditi dobre odnose sa ljudima u svom okruženju.

Dakle, valjalo bi obratiti pažnju na ovu, ključnu sposobnost i veštinu, za uspeh u životu. Mnogo je primera dece koja su intelektualno vrlo jaka, ali ne i mentalno zdravija i uspešnija kasnijih godina u društvu, braku, karijeri. Često se provlači pitanje zbog čega jedna osoba u životu napreduje, dok druga sa istim intelektualnim sposobnima ipak ne. Odgovor je u EQ.

Recept: IQ + EQ = dobitna kombinacija!

Upamtite: Deca vas neće pamtiti po onom materijalnom što ste pružili, već po osećanjima koja ste sa njima podelili.

Izvor: dijanastanisic.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama