IQ VS EQ – шта подстицати код деце

28 јануара, 2017

Коефицијент интелигенције, тзв. IQ у данашње време је приоритет. Родитељи подстичу децу на милион различитих начина да се когнитивно развијају, савладавају задатке, мозгалице, загонетности, тешкоће и све оно што се поставља пред њих у зависности од узраста. Циљ: што више знања, то више успеха у школи и даљем животу. Да ли је баш све у рукама IQ-а?

Шта је са децом која су агресивна према другој деци, лако одустају од задатака који им представљају проблем, нису саосећајна и сл.? Проблем се управо јавио. Није у питању когнитивна интелигенција, већ она коју називамо емоционална. Управо та деца нису развила емоционалне вештине које су потребне за суочавање са ситуацијама у којима је потребно бити емпатичан, решавати проблеме, имати осећај контроле над собом, бити љубазан, асертиван, поштовати.

Емоције су нешто што је неодвојиво од особе која их осећа, те и реакције на збивања око себе могу бити кључне у каснијем животном функционисању и односима са другима. Све развојне фазе живота прожете су емоцијама, од детињства до дубоке старости, а почетак је у породици.

Према томе, родитељи, као особе које желе најбоље свом детету, ипак би требало да поред IQ-а, поведу рачуна и EQ-у, одн. емоционалној интелигенцији – да EQ буде битна ставка дечјег развоја и одрастања. Што дете добија више говорних објашњења, именовања емоционалних ситуација, што се више уважавају и ослушкују његова осећања, поступци, то ће и само боље разумевати сопствене и туђе емоције.

Исказивати осећања према сопственој деци, наклоност, подршку, показати осетљивост за њихове потребе, бити отворен, читати им емоционално писмене књиге, избегавати оне где има насиља, свађи и сл. и бити стрпљив су само неки од савета за успешнији развој и емоционалну стабилност.

Све наведено, наравно, неће имати великог ефекта, уколико родитељи немају развијену емоционалну интелигенцију, ако су нестабилни, недоследни, ако се не труде градити добре односе са људима у свом окружењу.

Дакле, ваљало би обратити пажњу на ову, кључну способност и вештину, за успех у животу. Много је примера деце која су интелектуално врло јака, али не и ментално здравија и успешнија каснијих година у друштву, браку, каријери. Често се провлачи питање због чега једна особа у животу напредује, док друга са истим интелектуалним способнима ипак не. Одговор је у ЕQ.

Рецепт: IQ + EQ = добитна комбинација!

Упамтите: Деца вас неће памтити по оном материјалном што сте пружили, већ по осећањима која сте са њима поделили.

Извор: dijanastanisic.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама