Isplata nastavničkih dnevnica za ekskurzije zbunila roditelje

9 oktobra, 2016

Od novca koji roditelji prilikom plaćanja ekskurzija odvajaju za nastavničke dnevnice, plaćaju i porez državi i do 60 odsto!
bg-ekskupzije
– Na ponudi za rekreativnu nastavu, koju smo dobili od škole, piše da je neto iznos nastavničke dnevnice 4.560, dok je bruto 7.216 dinara. Nije mi jasno zbog čega je razlika tolika i kome odlazi tih 2.656 dinara – pita se Vuk M., otac đaka prvaka iz beogradske Osnovne škole „Branko Radičević“.
Kako objašnjava šef računovodstva ove škole, Snežana G., postoje dva načina isplate nastavničkih dnevnica, preko agencije i preko škole. U zavisnosti od toga za koju opciju se škola opredeli, razlikuje se i način obračunavanja poreza. Međutim, kako ona ističe, cela ta oblast je nejasno regulisana i mnogi zaposleni u školama su u dilemi za koji od ova dva načina se treba opredeliti.
– Zabuna nastaje u aprilu prošle godine, otkad škole moraju da putem javnih nabavki traže agenciju preko koje će se ići na nastavu u prirodi i ekskurzije – objašnjava Snežana.
Kako kaže, ukoliko se dnevnice isplaćuju preko škole, na iznos se obračunava porez na zarade koji iznosi 10 odsto. Međutim, ukoliko nastavničke dnevnice isplaćuje agencija, porezi i doprinosi mogu biti i oko 60 odsto od neto iznosa.
– Otkako se nastava u prirodi stavlja na portal o javnim nabavkama, zakonski je da agencija koja radi aranžman isplaćuje i nastavničke dnevnice. Ali, kako nastavnici nisu njihovi zaposleni, to ne može da se obračuna drugačije nego kroz ugovor o delu, što je skuplje za roditelja – kaže Snežana i dodaje da je većina škola zadržala stari način rada iako nije sigurna da li će zbog toga imati problem sa inspekcijom.
Ko utvrđuje dnevnicu
Visinu nastavničke dnevnice utvrđuje Savet roditelja na sednici na početku školske godine. On se razlikuje od škole do škole i može se odrediti po danu, detetu ili poslu.
 
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama