Исплата наставничких дневница за екскурзије збунила родитеље

октобар 9, 2016

Од новца који родитељи приликом плаћања екскурзија одвајају за наставничке дневнице, плаћају и порез држави и до 60 одсто!
bg-ekskupzije
– На понуди за рекреативну наставу, коју смо добили од школе, пише да је нето износ наставничке дневнице 4.560, док је бруто 7.216 динара. Није ми јасно због чега је разлика толика и коме одлази тих 2.656 динара – пита се Вук М., отац ђака првака из београдске Основне школе „Бранко Радичевић“.
Како објашњава шеф рачуноводства ове школе, Снежана Г., постоје два начина исплате наставничких дневница, преко агенције и преко школе. У зависности од тога за коју опцију се школа определи, разликује се и начин обрачунавања пореза. Међутим, како она истиче, цела та област је нејасно регулисана и многи запослени у школама су у дилеми за који од ова два начина се треба определити.
– Забуна настаје у априлу прошле године, откад школе морају да путем јавних набавки траже агенцију преко које ће се ићи на наставу у природи и екскурзије – објашњава Снежана.
Како каже, уколико се дневнице исплаћују преко школе, на износ се обрачунава порез на зараде који износи 10 одсто. Међутим, уколико наставничке дневнице исплаћује агенција, порези и доприноси могу бити и око 60 одсто од нето износа.
– Откако се настава у природи ставља на портал о јавним набавкама, законски је да агенција која ради аранжман исплаћује и наставничке дневнице. Али, како наставници нису њихови запослени, то не може да се обрачуна другачије него кроз уговор о делу, што је скупље за родитеља – каже Снежана и додаје да је већина школа задржала стари начин рада иако није сигурна да ли ће због тога имати проблем са инспекцијом.
Ко утврђује дневницу
Висину наставничке дневнице утврђује Савет родитеља на седници на почетку школске године. Он се разликује од школе до школе и може се одредити по дану, детету или послу.
 
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама