Istinite činjenice koje deluju lažno

Na prvi pogled ovih 15 činjenica deluje apsolutno lažno, ali su zapravo potpuno istinite. Pripremite se da budete iznenađeni.
1.Postoji više drveća na zemlji nego što postoji zvezda u našoj galaksiji.

2. Kompanija Nintendo je osnovana 1889. godine.
3. Postoji više tigrova u zatočeništvu u Teksasu nego što ih je ostalo u divljini.
4. Oblak može biti težak skoro 500.000 kilograma.
5. Jedno pile je živelo 18 meseci bez glave.
6. Grenlandska ajkula ima životni vek do 400 godina.
7. Sjedinjene Američke Države su u Drugom svetskom ratu napravile bombu koja je koristila slepe miševe. Ovo je bilo zamišljeno tako što su slepi miševi nosili mala zapaljiva punjenja i bili su ispaljivani iz bombe u vazduh, što bi prouzrokovalo da lete i raštrkaju se po različitim zgradama u tom području. Punjenja bi potom eksplodirala i zapalila sve zgrade. Ovo je bilo testirano i pokazalo se veoma efikasnim.
8. Najhladnije mesto u univerzumu za koje znamo nalazi se… na Zemlji!
Svemir definitivno može biti hladan, ali nikako hladan kao temperature postignute u laboratorijama na Zemlji. Naime, temperature nikad neće biti hladnije od 2,7 stepena iznad apsolutne nule, zbog kosmičke mikrotalasne pozadine, odnosno zračenja preostalog od Velikog praska.
Dakle, najhladnija tačka u nama poznatom univerzumu nalazi se u Nacionalnom insitutu za standarde i tehnologiju u Koloradu (SAD). Pre nekoliko meseci tim u ovom institutu uspeo je da smanji temperaturu prilikom jednog eksperimenta na samo 360 mikrokelvina, što je samo mali deo stepena iznad apsolutne nule. Ovo je nekoliko hiljada puta hladnije od temperature koja je moguća u svemiru.
9. U Sovjetskom Savezu probali su da sprovedu program u kome su delfini obučeni za sabotažu. Pokušali su da treniraju delfine da ubijaju ljude oružjem i uništavaju podmornice bombama.
10.Ćurke mogu da se razmnožavaju bez parenja. Ova pojava se zove partenogeneza.
11.Kolibri ptice imaju neverovatno brz metabolizam, što znači da su uvek samo nekoliko sati udaljeni od umiranja od gladi.
12.Mantis škampi imaju najbrži udarac na svetu koji može postići isto ubrzanje kao metak kalibra 22. Prilikom njihovog udarca, voda se pomera tako brzo da se formiraju mali vakuumi koji se zovu kavitacijski mehurići. Ovi mehurići se odmah ruše, a sila tog rušenja izaziva drugi talas i čak stvara svetlost i toplotu.
13.U Francuskoj je poslednja osoba pogubljena na giljotini 10. septembra 1977. Poređenja radi, to se desilo nakon što je izašao film Zvezdani ratovi: nova nada (25. maj 1977. godine).
14.Šibice su izmišljene tek nakon što je izmišljen upaljač.
15. Jednorog je zvanična životinja Škotske.
 
Izvor: edutelevision.com