Историја великих београдских љубави (Ивa Андрића, Васка Попе, Бранка Ћопића…)

25 септембра, 2017

Не судите о књизи по корицама. Додали бисмо и наслову. Ова књига на први поглед делује као једна збирка љубавних прича која се чита онако, у ходу. Али је далеко од тога.
Водич кроз љубавну историју Београда доноси приче о оним познатим и мање познатим, срећним и несрећним љубавима које крију старе београдске куће. Откривајући тајне некада љубоморно чуваних славних љубави, ова књига води читаоца кроз једну сасвим другачију историју Београда. Читајући о љубави кнеза Милоша и кнегиње Љубице, читалац сазнаје много више од онога што је чинило њихову везу. Сазнаће како је настао Конак кнегиње Љубице, зашто је кнез Милош своју кнегињу осудио на смрт а зашто ову пресуду повукао и зашто су се волели само када су били раздвојени.
Све љубавне приче у овој књизи су својеврстан осврт на историју града и околности у којима су се те љубави збиле. То је водич о тајним везама Иве Андрића, Милутина Миланковића, краљевских парова из династије Обреновића и Карађорђевића, о дворској романи Јосипа Броза и десетина других значајних личности описаних у амбијенту палата са утиснутим печатом времена.
Оно што посебно интригира је што све адресе описаних кућа и данас постоје тако да је читање ове књиге истовремено позив у шетњу кроз два последња века наше новије историје – од кнеза Милоша до данашњих дана, од Ите Рине до Јелене Димитријевић, Бранка Ћопића, Васка Попе…
Читање ове књиге је улазак у авантуру у којој пратимо како град расте са својим здањима и љубавним причама.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама