ISTRAGA U 28 ŠKOLA: Rešenja "Vajberom" stizala do dece

5 jula, 2017

U nekim školama učenici osvojili nerealno veliki broj bodova na maturi. U Novom Pazaru osvajali i po 25 od 30 bodova, a republički prosek 17

Foto: Tanjug/Dragan Kujundžić


 
UČENICI OŠ “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Pazaru na maloj maturi osvojili su u proseku 25,07 od maksimalnih 30 bodova. OŠ “Rifat Burdžović-Tršo” beleži čak 24,93 poena, od čega su učenici imali 7,9 poena iz matematike, dok je republički prosek svega 4,3, od maksimalnih deset. Prosek za OŠ “Stefan Nemanja” je 24,79, a za OŠ “Meša Selimović” 24,22 boda.
Svi ovi novopazarski osnovci postigli su rezultate daleko iznad proseka, jer su njihovi vršnjaci u Srbiji prosečno na tri testa osvojili 17 bodova. Upravo zbog toga Ministarstvo prosvete zatražilo je nenajavljenu proveru materijala sa završnog ispita u 12 novopazarskih škola. Ista je situacija i u školama u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Ukupno, kao što su “Novosti” u utorak pisale, na proveri je 28 škola, a ministar prosvete Mladen Šarčević najavio je smene za direktore i disciplinske postupke za dežurne nastavnike i supervizore, ukoliko se utvrdi da su dozvolili ili pomagali u prepisivanju.
– Bilo je prepisivanja, a nastavnici su krivi jer su dozvolili da učenici koriste mobilne telefone – kažu roditelji jednog učenika iz Novog Pazara. – U školi u kojoj je naše dete to nije bio slučaj, pa zato i nisu u samom vrhu po rezultatima. Deca su napravila grupe na “Vajberu”, pa su slali pitanja, neko spolja im je rešavao i onda je celo odeljenje moglo da vidi tačan odgovor. Tako se i dogodilo da su mnoge zadatke rešavali istovetno.
Zato je upravo u ovom gradu prag za upis na pojedine smerove bilo samo nekoliko bodova ispod maksimuma. Lakše je bilo upisati Treću gimnaziju u Beogradu, nego opšti smer Gimnazije u Novom Pazaru.
Sumnjive rezultate ostvarili su i osmaci u Pčinjskom i Nišavskom okrugu. Tako je u OŠ “Naim Frašeri” u Bujanovcu prosek bodova na sva tri testa 23,18, dok su samo iz matematike učenici imali 8,10 ili skoro dva puta više od prosečnog rezultata na nivou Srbije. U Vladičinom Hanu OŠ “Branko Radičević” beleži rezultat od 23,66 poena. U istoimenoj školi u Vranju učenici su osvojili 25,22, a od 83 osmaka svaki četvrti je vukovac. U vranjskoj OŠ “Vuk Karadžić”, kao što joj ime kaže, sve su sami vukovci – svaki treći od 133 osmaka nosilac je Vukove diplome.
Daleko iznad republičkog proseka po maturskom uspehu su i učenici iz Surdulice i Trgovišta, a odstupanja ima i u pojedinim školama u Nišavskom okrugu.
Testovi iz svih škola sa sumnjivim rezultatima stigli su u Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i u toku je njihova analiza. Kada bude završena, izveštaj će dobiti ministar prosvete, koji će odlučiti o kaznama za one koji su kršili pravila završnog ispita.
 
POČEO UPIS U SREDNJE ŠKOLE
U SREDNJIM školama u utorak je počeo upis i traje još danas. U prvom krugu raspoređeno je 64.337 učenika, dok je 1.470 ostalo neraspoređeno. Oni će imati još jednu šansu, u drugom upisnom krugu, kada će na raspolaganju imati 2.946 mesta na trogodišnjim i 5.334 mesta na četvorogodišnjim profilima.
I. MIĆEVIĆ
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "ISTRAGA U 28 ŠKOLA: Rešenja "Vajberom" stizala do dece

 1. Anchy kaže:

  Tako zavrsavaju i fakultete na mufte !!! Ni padeze ne znaju a sve sami profesori i prosvetari!!!

 2. Nik kaže:

  Bitno da je u Beogradu uvek sve u redu, uvek najbolji đaci, najbolji nastavnici su beograđani a mi iz drugih delova Srbije smo nepismene varalice. Ministre, pročesljaj malo Beograd. Riba smrdi od glave. Šta bi sa onim iznošenjem testova iz štamparije u Beogradu pre neku godinu, ko je odgovarao krivično.

  1. Koca kaže:

   Drž’te lopova! Pusti ti Beograd (iz Novog Sada sam), da su imali malo mozga i da nisu preterivali u varanju i prepisivanju niko ne bi ni primetio.

 3. Mama prosvetar kaže:

  A Osnovna škola u Uscu,ma da sam znala da mi dete umesto u Kraljevu,završi osmi razred u Uscu,sada bi mi bilo gde je želelo.Usce je bilo.sramno,a niko ga ne pominje,još gore od Pazara.I…..

 4. IQ kaže:

  A sta ocekujete od nastavnika? Pa oni su ljudi na strucnom usavrsavanju u toku polaganja male mature. Nema tu honorara, vec drzava ulaze u njih da bi savladali dezurstvo, pregledanje, sabiranje i to malo bede od statistike Posto je to obuka (ispravite me 8 ili 16 bodova) svi kandidati ne moraju biti jednako uspesni. Onda je i normalno ocekivati sarolike rezultate. I svake godine se organizuje popravni i dobijaju isti bodovi za isti posao. Kao intelektualno slabiji deo naciona valjda ce savladati do poznijeg zivotnog doba. Ali kaznjavati polaznike obuke, pobogu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama