ИСТРАГА У 28 ШKОЛА: Решења "Вајбером" стизала до деце

5 јула, 2017

У неким школама ученици освојили нереално велики број бодова на матури. У Новом Пазару освајали и по 25 од 30 бодова, а републички просек 17

Фото: Тањуг/Драган Kујунџић


 
УЧЕНИЦИ ОШ “Јован Јовановић Змај” у Новом Пазару на малој матури освојили су у просеку 25,07 од максималних 30 бодова. ОШ “Рифат Бурџовић-Тршо” бележи чак 24,93 поена, од чега су ученици имали 7,9 поена из математике, док је републички просек свега 4,3, од максималних десет. Просек за ОШ “Стефан Немања” је 24,79, а за ОШ “Меша Селимовић” 24,22 бода.
Сви ови новопазарски основци постигли су резултате далеко изнад просека, јер су њихови вршњаци у Србији просечно на три теста освојили 17 бодова. Управо због тога Министарство просвете затражило је ненајављену проверу материјала са завршног испита у 12 новопазарских школа. Иста је ситуација и у школама у Пчињском и Нишавском округу. Укупно, као што су “Новости” у уторак писале, на провери је 28 школа, а министар просвете Младен Шарчевић најавио је смене за директоре и дисциплинске поступке за дежурне наставнике и супервизоре, уколико се утврди да су дозволили или помагали у преписивању.
– Било је преписивања, а наставници су криви јер су дозволили да ученици користе мобилне телефоне – кажу родитељи једног ученика из Новог Пазара. – У школи у којој је наше дете то није био случај, па зато и нису у самом врху по резултатима. Деца су направила групе на “Вајберу”, па су слали питања, неко споља им је решавао и онда је цело одељење могло да види тачан одговор. Тако се и догодило да су многе задатке решавали истоветно.
Зато је управо у овом граду праг за упис на поједине смерове било само неколико бодова испод максимума. Лакше је било уписати Трећу гимназију у Београду, него општи смер Гимназије у Новом Пазару.
Сумњиве резултате остварили су и осмаци у Пчињском и Нишавском округу. Тако је у ОШ “Наим Фрашери” у Бујановцу просек бодова на сва три теста 23,18, док су само из математике ученици имали 8,10 или скоро два пута више од просечног резултата на нивоу Србије. У Владичином Хану ОШ “Бранко Радичевић” бележи резултат од 23,66 поена. У истоименој школи у Врању ученици су освојили 25,22, а од 83 осмака сваки четврти је вуковац. У врањској ОШ “Вук Kараџић”, као што јој име каже, све су сами вуковци – сваки трећи од 133 осмака носилац је Вукове дипломе.
Далеко изнад републичког просека по матурском успеху су и ученици из Сурдулице и Трговишта, а одступања има и у појединим школама у Нишавском округу.
Тестови из свих школа са сумњивим резултатима стигли су у Завод за вредновање квалитета образовања и у току је њихова анализа. Kада буде завршена, извештај ће добити министар просвете, који ће одлучити о казнама за оне који су кршили правила завршног испита.
 
ПОЧЕО УПИС У СРЕДЊЕ ШKОЛЕ
У СРЕДЊИМ школама у уторак је почео упис и траје још данас. У првом кругу распоређено је 64.337 ученика, док је 1.470 остало нераспоређено. Они ће имати још једну шансу, у другом уписном кругу, када ће на располагању имати 2.946 места на трогодишњим и 5.334 места на четворогодишњим профилима.
И. МИЋЕВИЋ
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "ИСТРАГА У 28 ШKОЛА: Решења "Вајбером" стизала до деце

 1. Anchy каже:

  Tako zavrsavaju i fakultete na mufte !!! Ni padeze ne znaju a sve sami profesori i prosvetari!!!

 2. Nik каже:

  Bitno da je u Beogradu uvek sve u redu, uvek najbolji đaci, najbolji nastavnici su beograđani a mi iz drugih delova Srbije smo nepismene varalice. Ministre, pročesljaj malo Beograd. Riba smrdi od glave. Šta bi sa onim iznošenjem testova iz štamparije u Beogradu pre neku godinu, ko je odgovarao krivično.

  1. Koca каже:

   Drž’te lopova! Pusti ti Beograd (iz Novog Sada sam), da su imali malo mozga i da nisu preterivali u varanju i prepisivanju niko ne bi ni primetio.

 3. Mama prosvetar каже:

  A Osnovna škola u Uscu,ma da sam znala da mi dete umesto u Kraljevu,završi osmi razred u Uscu,sada bi mi bilo gde je želelo.Usce je bilo.sramno,a niko ga ne pominje,još gore od Pazara.I…..

 4. IQ каже:

  A sta ocekujete od nastavnika? Pa oni su ljudi na strucnom usavrsavanju u toku polaganja male mature. Nema tu honorara, vec drzava ulaze u njih da bi savladali dezurstvo, pregledanje, sabiranje i to malo bede od statistike Posto je to obuka (ispravite me 8 ili 16 bodova) svi kandidati ne moraju biti jednako uspesni. Onda je i normalno ocekivati sarolike rezultate. I svake godine se organizuje popravni i dobijaju isti bodovi za isti posao. Kao intelektualno slabiji deo naciona valjda ce savladati do poznijeg zivotnog doba. Ali kaznjavati polaznike obuke, pobogu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама