Истраживања: Брза храна утиче на интелигенцију деце, посебно у узрасту до три године

25 марта, 2020

Најмлађи би требало да избегавају брзу храну, јер она може да остави трајне последице на њихове интелектуалне способности

Најмлађи би требало да избегавају брзу храну, јер она може да остави трајне последице на њихове интелектуалне способности. Уколико малишани млађи од три године уносе превише чипса, кекса и пица, пет година касније могу да испоље нижи коефицијент интелигенције. Ово су показала истраживања Универзитета у Бристолу која су обухватила 14 хиљада најмлађих. Истраживачи су истовремено пратили и децу која су јела кувана јела, воће и поврће. Ови малишани нису имали никаквих проблема, за разлику од вршњака којима је давана брза храна.

– Мозак у прве три године најинтензивније расте, а храна препуна масти и шећера има премало витамина и других корисних састојака. То мозгу онемогућава да достигне свој оптимални ниво. Занимљиво је да неадекватна исхрана не оставља негативне последице на децу између четири и седам година. После треће године развој мозга се успорава, па храна нема превелики утицај на њега – објашњава др Полин Емет, члан истраживачког тима.

Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама