Istraživanja: Brza hrana utiče na inteligenciju dece, posebno u uzrastu do tri godine

25 marta, 2020

Najmlađi bi trebalo da izbegavaju brzu hranu, jer ona može da ostavi trajne posledice na njihove intelektualne sposobnosti

Najmlađi bi trebalo da izbegavaju brzu hranu, jer ona može da ostavi trajne posledice na njihove intelektualne sposobnosti. Ukoliko mališani mlađi od tri godine unose previše čipsa, keksa i pica, pet godina kasnije mogu da ispolje niži koeficijent inteligencije. Ovo su pokazala istraživanja Univerziteta u Bristolu koja su obuhvatila 14 hiljada najmlađih. Istraživači su istovremeno pratili i decu koja su jela kuvana jela, voće i povrće. Ovi mališani nisu imali nikakvih problema, za razliku od vršnjaka kojima je davana brza hrana.

– Mozak u prve tri godine najintenzivnije raste, a hrana prepuna masti i šećera ima premalo vitamina i drugih korisnih sastojaka. To mozgu onemogućava da dostigne svoj optimalni nivo. Zanimljivo je da neadekvatna ishrana ne ostavlja negativne posledice na decu između četiri i sedam godina. Posle treće godine razvoj mozga se usporava, pa hrana nema preveliki uticaj na njega – objašnjava dr Polin Emet, član istraživačkog tima.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama