Избацивање из школе чак и због – преписивања

7 јуна, 2016

• Ђаци могу да „лете” и због цепања дневника, фалсификовања оцена и крађе • За растурање дроге, ношење оружја и насиље исписница се подразумева

Дечак који је прошле недеље нокаутирао другарицу па песницом ударио и друга из одељења моментално је исписан из Друге економске школе. Али он није усамљен случај који је напустио ову кућу знања „на захтев родитеља” да не би одлуком наставничког већа и решењем директора био искључен. Месец раније, на исти начин, из те школе отишао је матурант који је украо патике у Ници, на матурској екскурзији. Пре два месеца, по уобичајеном кратком поступку, бивши ученик постао је и средњошколац који се усудио да у Другу економску унесе нож. Отворено о томе, али и о проблему заташкавања инцидената због којих се средњошколци исписују из школа, за наш лист говори Дејан Недић, не само са позиције директора Друге економске, него и као председник Друштва директора школа Србије.
– Девет година сам директор, ниједном нисам искључио ученика из школе, јер никоме није у интересу да дете остане на улици избачено из образовног система. Ако радите поштено – пријављујете инциденте, не гурате их под тепих. Нисам ја то измислио, то је моја дужност, законска обавеза и морална одговорност сваког директора. У свакој школи се догађају инциденти због којих се деца исписују, или би требало да се исписују – говори Недић.
Упитан колико је ђака у овој школској години „хитном молбом” родитеља исписано уместо да буде избачено, он каже да о томе нема прецизне евиденције, али да се на основу разговора међу директорима може закључити да је исписивање средњошколаца по казни за непримерно владање редовна појава.
 

Основац не може бити исписан без одобрења родитеља
Чак и ако се оглуши о најстроже забране дискриминације и насиља, основац не може бити избачен из школе јер је основно образовање обавезно. Закон налаже да се као најстрожа васпитно-дисциплинска мера ученику у осмолетки, и то само од петог до осмог разреда, може изрећи премештај у другу основну школу на основу одлуке наставничког већа, уз обавезну сагласност родитеља и школе у коју дете прелази. Став Друштва директора је да су осмолетке у проблему због оваквог законског решења, јер без родитељског одобрења не могу да испишу основца.

– Многе колеге такве ситуације заташкавају, ја то не кријем. То мора да се зна и спречи, да се обавесте деца и родитељи да кабадахије не могу да раде шта хоће у школи. Јавност мора да зна, а ви помозите, да средња школа није обавезна да у њој постоји могућност искључења детета, пристали родитељи или не – напомиње први човек Друштва директора.
Чиме ђаци могу да заслуже исписницу из школе? Коју то црвену линију толеранције ђачки несташлуци не прелазе некажњено?
– За дискриминацију, насиље, злостављање и занемаривање на које се односе чланови 44. и 45. Закона о основама система образовања и васпитања једина казна је и најстрожа, искључење из школе. Осим тога, постоје теже повреде васпитно-дисциплинске одговорности ученика које као крајњу меру, после укора директора или укора наставничког већа, имају искључење из школе – појаснио нам је Милош Бјелановић, члан Управног одбора Друштва директора школа Србије.
Теже повреде обавеза ученика, по закону, јесу „уништење, оштећење, скривање, изношење, преправка или дописивање података у евиденцији или јавној исправи”. Бјелановић преводи да ту спада, рецимо, када ученик поцепа, уништи, однесе дневник, фалсификује оцене у књижици или сведочанству. Средњошколац може да „лети” из школе и због крађе или уништавања школске имовине. Такође, због подстрекивања вршњака да запале цигарету, напију се, пробају дрогу… Нема оправдања ни за строго забрањено уношење хладног, а камоли ватреног оружја у школу.
„Понашање ученика којим угрожава властиту безбедност или безбедност других ученика, наставника и запослених у школи и које доводи до њиховог физичког или психичког повређивања” кажњиво је и исписивањем из куће знања.
– То су оне ситуације у којима ученик незадовољан оценом прети и свашта каже наставнику, чак га и удари, али ту спадају и бацање сузавца, лажне дојаве о постављеној бомби, туча… – илуструје Бјелановић.
Напомиње да је „употреба мобилног телефона или било ког средства у сврхе којима се угрожавају права других или у сврхе преваре у поступку оцењивања” релативно чест прекршај ученика који нису свесни да због тога у крајњој линији могу бити исписани из школе. И неоправдано изостајање са наставе истиче као велики проблем, нарочито зато што школарци ни родитељи често не увиђају чињеницу да би због тога ученик могао бити искључен.
– Нов правилник, од прошлог септембра, прописује да за пет до девет неоправданих следује четворка из владања, од 10 до 17 тројка, од 18 до 25 двојка, 26 – јединица, а 27 неоправданих – искључење из школе – наводи Бјелановић.
Аутор: М. Симић Миладиновић
 
Извор: politika.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Избацивање из школе чак и због – преписивања

 1. tg каже:

  Da li to vazi samo za obicnu decu ili i za maminu i tatinu decu?

  1. Milena каже:

   Treba dodati da djak treba da bude izbacen iz skole i kada nasrne na profesora stolicom, kada vice na profesora i ometa mu cas, kada govori ruzne reci dok profesor drzi predavanje i eventualno kada mobinguje profesora uz svesno postrekivanje direktora.

  2. JOVANA каже:

   Verovatno samo za običnu decu. Mamina i tatina deca mogu da rade šta žele, a svi će se praviti da to nisu videli. Direktori zataškavaju mnoge slučajeve nasilja u školama, naročito nasilje prema nastavnicima koje se pojavljuje u sve većoj meri. Direktori ne žele da se njihova škola spominje u lošem kontekstu i samim tim odobravaju takvo ponašanje dece. Sutra će to uraditi neko drugo dete zato što zna da neće biti sankcionisano. Zato, direktori, okrenite drugi list i ozbiljno se pozabavite ovakvim problemima u školama.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама