Izbacivanje iz škole čak i zbog – prepisivanja

7 juna, 2016

• Đaci mogu da „lete” i zbog cepanja dnevnika, falsifikovanja ocena i krađe • Za rasturanje droge, nošenje oružja i nasilje ispisnica se podrazumeva

Dečak koji je prošle nedelje nokautirao drugaricu pa pesnicom udario i druga iz odeljenja momentalno je ispisan iz Druge ekonomske škole. Ali on nije usamljen slučaj koji je napustio ovu kuću znanja „na zahtev roditelja” da ne bi odlukom nastavničkog veća i rešenjem direktora bio isključen. Mesec ranije, na isti način, iz te škole otišao je maturant koji je ukrao patike u Nici, na maturskoj ekskurziji. Pre dva meseca, po uobičajenom kratkom postupku, bivši učenik postao je i srednjoškolac koji se usudio da u Drugu ekonomsku unese nož. Otvoreno o tome, ali i o problemu zataškavanja incidenata zbog kojih se srednjoškolci ispisuju iz škola, za naš list govori Dejan Nedić, ne samo sa pozicije direktora Druge ekonomske, nego i kao predsednik Društva direktora škola Srbije.
– Devet godina sam direktor, nijednom nisam isključio učenika iz škole, jer nikome nije u interesu da dete ostane na ulici izbačeno iz obrazovnog sistema. Ako radite pošteno – prijavljujete incidente, ne gurate ih pod tepih. Nisam ja to izmislio, to je moja dužnost, zakonska obaveza i moralna odgovornost svakog direktora. U svakoj školi se događaju incidenti zbog kojih se deca ispisuju, ili bi trebalo da se ispisuju – govori Nedić.
Upitan koliko je đaka u ovoj školskoj godini „hitnom molbom” roditelja ispisano umesto da bude izbačeno, on kaže da o tome nema precizne evidencije, ali da se na osnovu razgovora među direktorima može zaključiti da je ispisivanje srednjoškolaca po kazni za neprimerno vladanje redovna pojava.
 

Osnovac ne može biti ispisan bez odobrenja roditelja
Čak i ako se ogluši o najstrože zabrane diskriminacije i nasilja, osnovac ne može biti izbačen iz škole jer je osnovno obrazovanje obavezno. Zakon nalaže da se kao najstroža vaspitno-disciplinska mera učeniku u osmoletki, i to samo od petog do osmog razreda, može izreći premeštaj u drugu osnovnu školu na osnovu odluke nastavničkog veća, uz obaveznu saglasnost roditelja i škole u koju dete prelazi. Stav Društva direktora je da su osmoletke u problemu zbog ovakvog zakonskog rešenja, jer bez roditeljskog odobrenja ne mogu da ispišu osnovca.

– Mnoge kolege takve situacije zataškavaju, ja to ne krijem. To mora da se zna i spreči, da se obaveste deca i roditelji da kabadahije ne mogu da rade šta hoće u školi. Javnost mora da zna, a vi pomozite, da srednja škola nije obavezna da u njoj postoji mogućnost isključenja deteta, pristali roditelji ili ne – napominje prvi čovek Društva direktora.
Čime đaci mogu da zasluže ispisnicu iz škole? Koju to crvenu liniju tolerancije đački nestašluci ne prelaze nekažnjeno?
– Za diskriminaciju, nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje na koje se odnose članovi 44. i 45. Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja jedina kazna je i najstroža, isključenje iz škole. Osim toga, postoje teže povrede vaspitno-disciplinske odgovornosti učenika koje kao krajnju meru, posle ukora direktora ili ukora nastavničkog veća, imaju isključenje iz škole – pojasnio nam je Miloš Bjelanović, član Upravnog odbora Društva direktora škola Srbije.
Teže povrede obaveza učenika, po zakonu, jesu „uništenje, oštećenje, skrivanje, iznošenje, prepravka ili dopisivanje podataka u evidenciji ili javnoj ispravi”. Bjelanović prevodi da tu spada, recimo, kada učenik pocepa, uništi, odnese dnevnik, falsifikuje ocene u knjižici ili svedočanstvu. Srednjoškolac može da „leti” iz škole i zbog krađe ili uništavanja školske imovine. Takođe, zbog podstrekivanja vršnjaka da zapale cigaretu, napiju se, probaju drogu… Nema opravdanja ni za strogo zabranjeno unošenje hladnog, a kamoli vatrenog oružja u školu.
„Ponašanje učenika kojim ugrožava vlastitu bezbednost ili bezbednost drugih učenika, nastavnika i zaposlenih u školi i koje dovodi do njihovog fizičkog ili psihičkog povređivanja” kažnjivo je i ispisivanjem iz kuće znanja.
– To su one situacije u kojima učenik nezadovoljan ocenom preti i svašta kaže nastavniku, čak ga i udari, ali tu spadaju i bacanje suzavca, lažne dojave o postavljenoj bombi, tuča… – ilustruje Bjelanović.
Napominje da je „upotreba mobilnog telefona ili bilo kog sredstva u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja” relativno čest prekršaj učenika koji nisu svesni da zbog toga u krajnjoj liniji mogu biti ispisani iz škole. I neopravdano izostajanje sa nastave ističe kao veliki problem, naročito zato što školarci ni roditelji često ne uviđaju činjenicu da bi zbog toga učenik mogao biti isključen.
– Nov pravilnik, od prošlog septembra, propisuje da za pet do devet neopravdanih sleduje četvorka iz vladanja, od 10 do 17 trojka, od 18 do 25 dvojka, 26 – jedinica, a 27 neopravdanih – isključenje iz škole – navodi Bjelanović.
Autor: M. Simić Miladinović
 
Izvor: politika.rs

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Izbacivanje iz škole čak i zbog – prepisivanja

 1. tg kaže:

  Da li to vazi samo za obicnu decu ili i za maminu i tatinu decu?

  1. Milena kaže:

   Treba dodati da djak treba da bude izbacen iz skole i kada nasrne na profesora stolicom, kada vice na profesora i ometa mu cas, kada govori ruzne reci dok profesor drzi predavanje i eventualno kada mobinguje profesora uz svesno postrekivanje direktora.

  2. JOVANA kaže:

   Verovatno samo za običnu decu. Mamina i tatina deca mogu da rade šta žele, a svi će se praviti da to nisu videli. Direktori zataškavaju mnoge slučajeve nasilja u školama, naročito nasilje prema nastavnicima koje se pojavljuje u sve većoj meri. Direktori ne žele da se njihova škola spominje u lošem kontekstu i samim tim odobravaju takvo ponašanje dece. Sutra će to uraditi neko drugo dete zato što zna da neće biti sankcionisano. Zato, direktori, okrenite drugi list i ozbiljno se pozabavite ovakvim problemima u školama.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama