Избацују се пецива и грицкалице из школа, уводи се ВОЋЕ И МЛЕKО

Пекаре и продавнице брзе хране могле би ускоро да буду „протеране“ из српских школа, а да њихово место заузме здрава храна, јер је министар просвете Младен Шарчевић формирао тим који ће се бавити реформом исхране ђака.

Ово пишу „Вечерње новости„, где се истиче да је први корак ка томе прикупљање података о томе колико школа има кухињу, где су оне у употреби, а где је потребно реновирање и набавка опреме.
Шарчевић каже да ће учинити све да исхрана деце у школама буде потпуно у систему просвете – кроз школске кухиње, угоститељске школе или ресторане ђачких и студентских центара, у којима би се спремали оброци и за школе.
– Само ако се све ради у оквиру нашег система, можемо ствари да држимо под контролом. Не може да храни децу неко ко се тиме никада раније није бавио. Исправност мора да се подразумева, али да се води и више рачуна о квалитету – каже Младен Шарчевић и додаје да су посебан проблем јавне набавке, које обавезују школу да узме најјефтинију понуду.
Школе имају кухиње, али нема ко да кува
Шарчевић каже да је почела евиденција у школама, како би се утврдило колико их је спремно да припрема храну за своје ђаке. Први резултати, за Београд, кажу да 72 одсто основних школа има кухињу, али тек половина од тог броја је у употреби. У осталима или недостаје опрема или немају куварице и сервирке. Засад су анкетом о исхрани ученика обухваћене 773 школе широм Србијие.
Школско воће и млеко
Он најављује и пројекат промоције здраве хране у сарадњи са Министарством пољопривреде, где ће се увести „школско воће“ и „школско млеко“.
– Покушаћемо да за део ученика набавимо воћне и млечне ужине потпуно бесплатно, а за остале по најнижим ценама. Биће то намирнице највишег квалитета, здраве и хранљиве – најављује Шарчевић.
– Желимо да децу учимо колико је важна здрава исхрана, а не да им у школама продајемо чипс и слаткише. Немам ништа против пецива, али у контролисаним количинама – додаје он.
Извор: Блиц