Izbor radnog stola i stolice za đaka – na šta treba da obratite pažnju

3 avgusta, 2021

Kupovina prvog radnog stola jedan je od najvažnijih psiholoških momenata na početku školovanja za svako dete. Veoma je važno da dete učestvuje u izboru jer ćete mu na taj način podići samopouzdanje i početak školovanja osetiće kao trenutak kada i ono samo postaje veliko i počinje da donosi neke važne odluke.

Kako deca rastu, domaći zadaci postaju sve veći deo njihovih života. Provode značajan deo svog vremena izvan škole za radnim stolom, učeći, crtajući, radeći domaće zadatke…

Radni sto je mesto gde deca mogu raditi u tihom i organizovanom okruženju koje će predstavljati osnovu za sticanje radnih navika.

U nastavku vam nudimo nekoliko smernica kako biste znali na šta treba obratiti pažnju prilikom kupovine dečjeg radnog stola.

Učenje za trpezarijskim stolom – NE

Veoma je bitno da visina radnog stola i stolice budu prilagođeni uzrastu deteta. Učenje za stolom u trpezariji nije adekvatno rešenje. Trpezarijske stolice su obično previsoke i previše duboke za decu, te vam savetujemo da se opredelite za anatomske dečje stolice koje su namenjene za pravilno držanje leđa i vrata. Visina stola takođe može dovesti do povećane napetosti u predelu vrata i ramena.

Pobrinite se da detetu laktovi budu u nivou radnog stola kada sedi za njim. Ramena treba da budu opuštena i ravna, i treba da bude u stanju da delimično osloni podlaktice na sto. Naslon stolice mora da pruža dobru potporu celim leđima. Bedra treba da budu paralelna sa podom, sa stopalima koja dodiruju zemlju ili su oslonjena na oslonac za noge.

Prostor za odlaganje

Još jedna stvar na koju treba obratiti pažnju pri kupovini jeste da radni sto treba da ima dovoljno prostora za odlaganje raznovrsnog školskog pribora. To će pomoći deci da održe radno područje organizovanim i urednim. A dobro organizovan radni prostor omogućava deci da se usredsrede na svoj rad.

U salonu nameštaja Urban-line pronašli smo veliki izbor radnih stolova i stolica za decu i mlade brenda CILEK.

U sklopu svake kolekcije dečjih soba, CILEK nudi dva modela radnog stola: manji i i veći pružajući tako mogućnost da odaberete sto prema veličini raspoloživog prostora. Pored dečjeg radnog stola opciono se može nabaviti odgovarajuća polica za radni sto, koja se šrafi na radni sto i pruža dodatni prostor za odlaganje knjiga i školskog pribora.

Radni stolovi za devojčice su rađeni u nežnim tonovima roze boje, beloj boji sa romantičnim detaljima, u teksturi drveta breze ili kombinaciji tonova bele boje i boje maline.

Radni stolovi za dečake mogu imati interesantne oblike. Pa tako postoji dečji radni sto Ajkula sa zubima koji mogu svetleti pružajući dodatno osvetljenje. Ili, radni sto iz kolekcije Champion Racer koji će stvoriti ugođaj kao da sedite za volanom Ferarija.

U nastojanju da prati savremene trendove u razvoju tehnologije i zahteve mlade generacije, CILEK je kreirao seriju „pametnih“ radnih stolova. Svaki CILEK radni sto za decu i tinejdžere sadrži otvor sa poklopcem za provlačenje kablova za računar. Pojedini radni stolovi poseduju integrisane zvučnike, USB ulaze, Bluetooth konekciju i sistem osvetljenja radne površine. Sve ove dodatne pogodnosti donose dodatni konfor i olakšavaju rad na domaćim zadacima i učenje, koje danas, ipak, nije moguće zamisliti bez korišćenja smart uređaja.

Za tinejdžere i mlade

Posebnu liniju radnih stolova predstavljaju radni stolovi za mlade. Radni stolovi za mlade modernog su dizajna u beloj boji, u teksturi drveta ili kombinaciji teksture drveta i crne ili braon boje. Radni stolovi za mlade dizajnirani su tako da u potpunosti ispunjavaju njihove zahteve u estetici i dizajnu. Obiluju mnoštvom interesantnih i praktičnih detalja, koji povećavaju funkcionalnost radnog stola i bolje iskorišćenje prostora. Tu su kukice za kačenje torbi, kožne ručke, kožna kesa na bočnoj strani radnog stola za odlaganje, prostor za odlaganje olovaka i drugih sitnica, police i praktične pregrade.

Dečji stolovi zanimljivog dizajna i veselih boja često privlače decu. Što je sto interesantniji – veća je i njihova želja da više vremena provode za istim. Ali, nije stvar samo u dizajnu. Dizajn će dete privući u prvi mah, a udobnost i funkcionalnost su zapravo razlozi zbog kojih će voleti da uči baš za radnim stolom, a ne na nekom drugom mestu.

Zato obratite pažnju i na materijal od koga je izrađen dečji radni sto, posebno na završni sloj površine stola, koji treba da bude izrađen od netoksičnih materijala i otporan na grebanje.

I na kraju, ne zaboravite osvetljenje (ako ste odabrali onaj Ajkula sto sa svetlećim zubima, onda ste dobili 2u1). Dobra LED stolna lampa obezbeđuje stalan i stabilan izvor svetlosti koji ne treperi i samim tim je i odsjaj manji.

Dva modela radnih stolica

Salon nameštaja Urban-line nudi i veliki izbor radnih stolica. CILEK stolice su anatomskog oblika i preporučuju se za pravilno držanje leđa i kičme.

Stolice su veselih boja, od romantičnih sa cvetnim dezenom, preko modernih sa pravim linijama, uklopivih u različite enterijere, do stolica potpuno inovativnog dizajna koje će tinejdžeri obožavati.

U njihovoj ponudi pronaći ćete dva modela stolica:

Stolice sa drvenim ili metalnim nogama koje su fiksne, te stoga veoma stabilne i udobne.

Stolice koje poseduju gasni amortizer koji omogućava podešavanje odgovarajuće visine, sa lako pokretljivim točkićima koji olakšavaju premeštanje stolice po podu.

Svaka kolekcija dečijih soba brenda CILEK ima jedan ili dva modela polica za knjige koje se po dizajnu uklapaju u tematske kolekcije. Police za knjige su dizajnirane sa sistemom otvorenih ili zatvorenih polica. Zatvorene police pružaju mogućnost da na njih odložite stvari za koje ne želite da budu vidljive, ili želite da ih zaštitite od prašine.

Dimenzije polica za knjige su pažljivo osmišljene, i daju vam mogućnost da kombinujete jednu ili više polica, u zavisnosti od raspoloživog prostora.

U svakom slučaju, ako ove godine uređujete radni prostor za dete, sada znate na šta treba da obratite pažnju, a ostale korisne informacije potražite na sledećim linkovima:

www.urbanline.rs/decije-sobe

www.urbanline.rs/deciji-radni-stolovi

www.urbanline.rs/decije-stolice

www.urbanline.rs/police-za-decije-radne-stolove

www.urbanline.rs/decije-police-za-knjige

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama