Izmene i dopune Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje

21 septembra, 2020

Izmene i dopune Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, stupile su na snagu 8. avgusta 2020. godine.

U cilju unapređivanja intersektorske saradnje u zaštiti od svih oblika nasilja koja obuhvataju decu i učenike Radna grupa Vlade Republike Srbije za suzbijanje nasilja u školama kao jedan od svojih zaključaka donela je izmene postojećeg Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje. U skladu sa zaključkom Radne grupe Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pristupilo je izmenama Pravilnika.

Ključne izmene obuhvataju oblast intersektorske saradnje, reagovanje na situacije nasilja prema zaposlenima u sistemu obrazovanja, isticanje odgovornosti za blagovremeno reagovanje i postupanje škole i porodice, unapređivanje procedura na nivou predškolskog vaspitanja i obrazovanja.

Takođe, na osnovu analize dosadašnje primene Pravilnika u ustanovama, definisanje procedura je unapređeno u cilju jasnijeg razumevanja i obezbeđivanja standardizacije njihove primene, posebno u osetljivim situacijama.

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja posebnu pažnju posvećuje kreiranju bezbednog i podsticajnog okruženja za decu i učenike kao i za sve učesnike obrazovno vaspitnog procesa.

Vršnjačko nasilje i nasilje u koje su uključena deca/učenici kao akteri se ne može posmatrati odvojeno od porodičnog nasilja, drugih oblika nasilja koji postoje u društvu i dominantnog sistema vrednosti. Značajni partneri obrazovnih ustanova u prevenciji i reagovanju na situacije nasilja pored porodice su i drugi sektori i njihove institucije.

Uz pravilnik Ministarstvo planira realizaciju obuka za zaposlene u obrazovanju.

Tekst pravilnika:

Download (DOCX, 23KB)

Izvor: MPN

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Izmene i dopune Pravilnika o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje"

  1. Aleksa kaže:

    I kao i uvek, ostaje da škola rešava probleme pojačanim vaspitnim radom kao da nastavnici nemaju drugog posla nego da rešavaju dugogodišnje nagomilavanje problema. Dokle će se prebacivati odgovornost školama? Trebalo bi učenike koji prave probleme suspendovati i prepusti porodici, Centru za socijalni rad i policiji. Kad se problem reši dozvoliti im da se vrate u školu.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama