Измене и допуне Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање

21 септембра, 2020

Измене и допуне Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање, ступиле су на снагу 8. августа 2020. године.

У циљу унапређивања интерсекторске сарадње у заштити од свих облика насиља која обухватају децу и ученике Радна група Владе Републике Србије за сузбијање насиља у школама као један од својих закључака донела је измене постојећег Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање. У складу са закључком Радне групе Министарство просвете, науке и технолошког развоја приступило је изменама Правилника.

Кључне измене обухватају област интерсекторске сарадње, реаговање на ситуације насиља према запосленима у систему образовања, истицање одговорности за благовремено реаговање и поступање школе и породице, унапређивање процедура на нивоу предшколског васпитања и образовања.

Такође, на основу анализе досадашње примене Правилника у установама, дефинисање процедура је унапређено у циљу јаснијег разумевања и обезбеђивања стандардизације њихове примене, посебно у осетљивим ситуацијама.

Министарство просвете, науке и технолошког развоја посебну пажњу посвећује креирању безбедног и подстицајног окружења за децу и ученике као и за све учеснике образовно васпитног процеса.

Вршњачко насиље и насиље у које су укључена деца/ученици као актери се не може посматрати одвојено од породичног насиља, других облика насиља који постоје у друштву и доминантног система вредности. Значајни партнери образовних установа у превенцији и реаговању на ситуације насиља поред породице су и други сектори и њихове институције.

Уз правилник Министарство планира реализацију обука за запослене у образовању.

Текст правилника:

Download (DOCX, 23KB)

Извор: МПН

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Измене и допуне Правилника о протоколу поступања у установи у одговору на насиље, злостављање и занемаривање"

  1. Aleksa каже:

    I kao i uvek, ostaje da škola rešava probleme pojačanim vaspitnim radom kao da nastavnici nemaju drugog posla nego da rešavaju dugogodišnje nagomilavanje problema. Dokle će se prebacivati odgovornost školama? Trebalo bi učenike koji prave probleme suspendovati i prepusti porodici, Centru za socijalni rad i policiji. Kad se problem reši dozvoliti im da se vrate u školu.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама