Ја сам мајка синова. Без ћерки.

Ја сам мајка три дечака. Без ћерки. Само три дивна сина. Дакле, чула сам милион коментара типа:

Да ли ћете пробати да добијете девојчицу?

Три дечака… ух… мора да сте уморни.

Три дечака. (Срдачан смех.) Жено, жао ми те је…

А од свих тих грозних флоскула, најгора је ова: Син је твој док се не ожени. Ћерка је ваша до краја живота.

Волим да будем мајка дечака и знам да људи немају намеру да буду зли, тако да ми овакви коментари обично не сметају. (Па, можда осим последњег… ко жели да му дете оде и никада се не врати? Каква страшна помисао.)

Недавно, међутим, чула сам један коментар који ме је баш дирнуо у срце. Осећала сам да не могу бити више благословена него сад, као мајка три сина. Мој муж, синови и ја смо, после шопинга (замислите, шопинг са четири мушкарца!), свратили у ресторан на доручак. То углавном изгледа као потпуни хаос. Супруг и ја се гурамо са децом до стола, затим хаос око наручивања, просипања сока и слично… У једном тренутку нам је пришла једна бака и рекла ми: „Имате тако дивну децу”. Затим је оклевала као да покушава да одлучи да ли да каже још нешто, па је затим додала: „Ја такође имам три сина, и много сам срећна због тога. Они толико брину о мени да понекад помислим да сам сигурна да ниједна ћерка то не би радила боље.” Она је то рекла са таквом радошћу и поносом, а одушевљење у њеном гласу ме је потпуно дирнуло. „Знам да вас често питају да ли ћете покушати још једном, да бисте добили девојчицу и знам да то нервира. Зато сам и желела да вам приђем и кажем да сам ја најсрећнија на свету што имам баш три сина. И ви треба да будете.”

Иако сам знала да су моји синови највећи благослов и никад нисам патила што немам ћерку, речи ове жене су ми се урезале у памћење. Не верујем да ће више иједан коментар моћи да ме изнервира или растужи.

Јер, видим да ће и моји момци такође чинити невероватне ствари за мене када једног дана будем као та бака…

Они већ имају све врсте суперхеројских моћи и непрекидно се боре са замишљеним зликовцима који свакодневно улазе наш дом. Знам да ће увек бити моји заштитници.

Ја сам њихов омиљена девојка, и то ми говоре на различите начине сваки дан. Како је лепо знати да ћеш увек моћи да рачунаш на три дивна мушкарца који ће доћи да т посете, без обзира колико си стара и болесна.

Са њима поред себе, увек ћу бити третирана као члан краљевске породице.

Требало би да видите неке ствари које граде од Лего коцки, или како домишљато постављају замке и шпијунске уређаје око куће, тако да тачно знају шта се дешава. За мене, то су знаци бриљантних, будућих одраслих умова, који ће се бринути о својој мами.

А енергија моји момци имају? Они сигурно имају довољно енергије да им траје цео живот. Чак и ако постанем мрзовољна и ситничава под старе дане, они ће увек имати енергије да брину о мени.

Кад се стара дама окренула да оде, задржала сам је и рекла јој: „Хвала Вам до неба!” Она се окрете ка мени и погледа ме у очи. Размениле смо поглед пун разумевања који само мајке дечака могу да схвате, који нас је повезао упркос генерацијском јазу.

Мајка три дечака. Да, то је прави благослов.

Приредила: Андријана Максимовић