Јанковић: Јасно је да ће школска година почети као и претходна. Половина ђака биће у школи, друга половина “на распусту”

10 августа, 2021

„Министар Ружић је наставио традицију социјалног недијалога. Ипак, нећемо одустати, ето нас 31. августа испод прозора министра. Пошто не можемо унутра, јер нас не зове, бићемо испред“, рекла је данас Јасна Јанковић, а пренео портал Нова.

Она стање у којем почиње нова школска година назива једном речју – хистерија, тврди она.

Foto: Canva

„Општа хистерија која је од врха просветне власти прешла на наставнике, па онда на ђаке и родитеље. Читав систем је у хистерији, а ја не видим да ћемо било шта променити“, каже наша саговорница.

Просветари замерају министру просвете то што ће се у последњем тренутку сазнати како изгледа нова школска година.

„20. август је секунда пре почетка школске године и кад министар просвете Бранко Ружић изјави да ће после 20. августа да се зна шта ће бити 1. септембра, одмах се зна колико је то смешно и трагично. Смешно је зато што је невероватно да неко до 20. августа држи родитеље, ђаке и наставнике у неизвесности. Са друге стране, трагично је то колико ми мало водимо рачуна о просвети и образовању“, каже Јанковић која је председница синдиката, али и наставница српског језика.

Она сматра да због пребукираности појединих школа, нема довољно капацитета за традиоционалну наставу ове године.

„Наша одељења су крцата, не можемо преко 1.000 ученика довести на једно место, па преко тога и наставнике. Мислим да је јасно да ће 1. септембар донети идентичну школску годину као што је била претходна. Половина ђака ће да буде у школи, а она друга половина која је на онлајн настави, они кажу да су на распусту. Један дан иду у школу, а други дан су на распусту“, каже Јанковић.

Из Министарства просвете одговарају да је Кризни штаб тај који треба да донесе коначну одлуку о томе како ће изгледати нова школска година.

„Министар Ружић подсећа да одлуци о начину наставе претходе темељне анализе ризика по здравље, пре свега, деце, али и свих запослених у образовно-васпитном систему.

„Анализе попут броја заражених, вакцинисаних, процента позитивних тестова, спровођења кључних мера стратегије ублажавања ризика и других показатеља на нивоу сваке локалне самоуправе, односно образовних установа урадиће релевантне здравствене институције, локалне самоуправе и школске управе и предложићемо члановима Кризног штаба ускоро модел наставе“, каже Ружић.

Додаје да је најважнији циљ очување здравља читавог становништва, а за то је, па и за све друге области као што је и начин образовања, један од услова да се у што већем броју вакцинишемо. Ружић каже да ће на одлуку о моделу наставе највише утицати епидемиолошка ситуација у држави, која у великој мери зависи од броја вакцинисаних грађана.

Извор: Нова / Зелена учионица

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


2 коментара на "Јанковић: Јасно је да ће школска година почети као и претходна. Половина ђака биће у школи, друга половина “на распусту”

  1. Profesorka каже:

    Šta sindikati čekaju do 31. avgusta? Odmah neka organizuju protest, pa da možda ministarstvo čuje naš glas. Prošlog leta sam se čudila ministarstvu, sada se čudim prosvetnim radnicima. Jeste da smo na odmoru, hoćemo li da nas sulude (poznate) odluke opet iznenade???

  2. Nikola каже:

    Očigledno da predsednici sindikata ništa konkretno ne znaju da urade. Primate nadoknadu za vodjenje sindikata, ili se angažujte ili dajte ostavke.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама