Јанковић: Јасно је да се ђаци вероватно не враћају на регуларну наставу

По ком принципу ће се одвијати настава од 1. септембра знаће се тек у последњој недељи августа. Ипак, с обзиром на пораст броја оболелих, уз недовољан број вакцинисаних, све извесније је да основци и средњошколци у Србији неће започети нову школску годину по регуларном, класичном моделу какав памтимо од пре пандемије.

Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС), верује да ће се поново примењивати неки од облика комбиноване наставе.

– Ђаци највероватније неће моћи да се врате у школске клупе по регуларном моделу. И родитељи и деца треба да се припреме на то. Ово за последицу има не само лошији квалитет наставе, већ и лошију комуникацију међу децом, па се мора наћи начин да се и просветни радници и остали грађани мотивишу на вакцинацију – каже Јанковићева за Курир и додаје да је тај синдикат предложио да се број ученика у првом и петом разреду основне школе, као и првом средње, смањи и да та одељења броје између 18 и 20 ученика, да би бар они, како наводи, могли да прате наставу у целини.

Ученици који ће сада бити трећи разред су, када је почела корона, били прваци и од марта те године немају редовну наставу и практично не знају шта је то – наводи Јанковићева која сматра и да би требало да се повећа и број учитеља за млађе основце, јер су они били преоптерећени тиме што су половини одељења сваког дана предавали у смени од осам сати, а половини у смени од 11.

Извор: Курир/Зелена учионица