Janković: Mi nemamo kapacitet da počnemo tradicionalno školsku godinu, 31. avgusta protest

Pravu pometnju među đacima, roditeljima i nastavnicima izazvao je dopis Ministarstva prosvete u kome se između ostalog pominje i vakcinacija dece starije od 12 godina.

Namera nije bila pozivanje na obaveznost vakcinacije, ističe se u saopštenju ministra prosvete koje je stiglo dan kasnije. On dodaje i da će na odluku o modelu nastave najviše uticati epidemiološka situacija u državi.

“Mene je ta stavka vrlo iznenadila jer do pre nekoliko dana govorili smo o tome da će deca biti vakcinisana u slučaju da boluju od bolesti koje bi kovid mogao da iskomplikuje. Apsolutno se o nekoj opštoj vakcinaciji dece nije govorilo. Zašto je sada Ministarstvo počelo da igra tu igru, da li ima neku političku konotaciju, da li ima neku ideju da roditelje dodatno izludi pred 1. septembar – to zaista ne znam“, kaže Jasna Janković.

Prema podacima Instituta Batut do sada je vakcinisano oko 4.000 učenika, što je po rečima Jasne Janković minoran broj u odnosu sa 850.000 školske dece u Srbiji. Čak i da se postigne dogovor o vakcinaciji učenika – to bi bilo veoma teško sprovesti, kaže ona.

“Mi to apsolutno ne bismo ko zna koliko meseci, možda čak i celu godinu pred nama mogli da uradimo. Ja ne vidim zašto je to rečeno, pogotovu što se tu jedna opaska vrlo opasna. Negde između redova može pročitati da će vakcinisani ići u školu, a nevakcinisani neće ići. To je protiv ustava i zakona čak“, smatra predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika.

Ministar prosvete u svom saopštenju ističe i da je vakcinisano oko 50 odsto zaposlenih u prosveti, ali da je to nedovoljno za sticanje kolektivnog imuniteta. Po rečima Janković ukupno je u prosveti zaposleno oko 150 hiljada ljudi, a sam ministar je, kako kaže, u aprilu-maju rekao da je zadovoljan vakcinacijom prosvetnih radnika i da je u tom momentu bilo vakcinisano oko 30.000 ljudi.

“U tom momentu to je bio dobar podatak. Od tada nemam više nikakav podatak i mislim da je krajnje vreme da ministar prosvete se zaista ozbiljno pozabavi temom vakcinacije i da prvo saopšti podatak koliko je vakcinisano prosvetnih radnika, a ne da se govori o nekoj represivnoj meri.”, kaže sagovornica Glasa Amerike.

Predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika ističe da će ovo biti treća po redu atipična školska godina, što je vrlo traumatično i za đake, i za nastavnike.

“Mi nemamo kapacitet da počnemo tradicionalno školsku godinu zbog toga što su naša odeljenja ogromna po gradovima. Mi imamo preko 30 učenika i to je bio razlog što smo morali da delimo naša odeljenja. Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije je 16. juna održala protest “manje je više”, želeći da upozori Ministarstvo da bismo iz ove krize možda mogli da izvučemo neke pametne zaključke, kao na primer da smanjimo broj učenika u odeljenju“, precizira naša sagovornica.

Jasna Janković ističe da Ministarstvo prosvete izbegava bilo kakvu komunikaciju sa prosvetnim radnicima i da ne želi da čuje njihovo mišljenje i ideje, iako se i dalje ne zna kako će izgledati predstojeća školska godina.

Unija sindikata prosvetnih radnika će i 31. avgusta organizovati veći protest i, kako kaže Jasna Janković, prošetati do Vlade kako bi upozorili ministra na sve probleme.

Izvor: Glas Amerike