Janković: Najverovatnije je da će i deca i nastavnici sve vreme biti pod maskama

25 avgusta, 2021

Prosvetarima je drago što se đaci od 1. septembra vraćaju u školske klupe, ali od najave da će svaki učenik sedeti sam u klupi nema ništa, izjavila je predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS) Jasna Janković. “Mi imamo problem i pre kovida, prekobrojna odeljenja, premalo prostora. Deca će definitivno morati da sede sa školskim drugom u klupi i u tom smislu, moraju da se nose maske”, rekla je Janković u Danu uživo na N1.


Krizni štab odlučio je u utorak da će školska godina od 1. septembra krenuti normalno, da se deca vraćaju u škole, a da će časovi trajati po 45 minuta. Formirana su i tri modela nastave, u zavisnosti od zona rizika u lokalnim samoupravama koje će biti podeljene u tri zone, po modelu semafora – zelena, žuta i crvena zona.

Prvi model, prema rečima Ružića, podrazumeva da deca sede sama u klupama, nose maske samo dok odgovaraju, a vakcinisani nastavnici ne nose masku dok ne priđu učeniku.

„Ovog puta lokalne samouprave treba da preuzmu veliku odgovornost, one su sada te koje otvaraju, privremeno otvaraju ili potpuno zatvaraju škole na svojoj teritoriji. Svemu koordinira telo od predstavnika ministarstava prosvete i zdravlja i Batuta, oni su supervizori svega toga“, kazala je Janković.

I objašnjava – sve se meri na 100.000 stanovnika.

„Imamo zelenu zonu od nula do 150 zaraženih, 150 do 300 je žuto, kad se ide jedan dan onaljn, jedan u školama, i preko 300 je crvena zona, a preko 600 je strahota, potpuno zatvaranje. Pretpostavljam da će taj model funcionisati, ukrštaće se parametri, škole će na dnevnom nivou podnositi izveštaje, a štab će na dve nedelje odlučivati o svemu“, rekla je Janković.

Gošća N1 je rekla i da su predstavnici sindikati u utorak prvi put bili na sednici Kriznog štaba.

„Više puta smo tražili da nas pozovu prošle godine, koja je bila traumatična kao i početak ove, ali nikad nas nisu zvali, sada je bilo premijerno. Rasprave velike nije bilo, uglavnom se govorilo o početku školske godine, reprezentativni sindikati su rekli šta o prethodne dve školske godine misle nastavnici, kakvi su bili problemi, i svi smo bili za to da školska godina počne tradicionalno, a kako će se nastaviti, to za sada niko ne zna“, rekla je Janković.

Na pitanje odakle prostora, kako predviđa ovaj plan, da deca sede sama u klupama, Janković kaže da to najverovatnije neće biti moguće.

„Mi imamo problem i pre kovida, sa prekobrojnim odeljenjima, premalo prostora… Deca definitivno moraju sedeti sa školskim drugom i u tom smislu, moraju nositi maske. Naš predlog je bio da vakcinisani ne nose maske, možda bi to pomoglo, a ministar je rekao da ako je udaljenost veća od jednog metra, da se maske neće nositi. Međutim, danas u uputstvu piše da su maske obavezne za sve“, naglasila je predsednica sindikata.

Najverovatnije je, dodaje, da će i deca i nastavnici sve vreme biti pod maskama.

„Kada su u pitanju sankcije, pretpostavljam da treba da odredi svaki direktor, velika je odgovornost na direktorima i nastavnicima, kao i na pomoćnim radnicima. Novina je da bi deca trebalo da sede na jednom mestu, nema šetanja dece, već nastavnika, ali je to teško u školama koje imaju kabinetsku nastavu. Negde će uspeti, negde će biti problema“, rekla je.

Prema njenim rečima, dobro je da se svi vraćaju u odeljenja.

„Imamo izgubljene dve godine, moramo biti iskreni – kombinovana nastava i onlajn ne mogu da zamene interakciju nastavnik-učenik, pa makar i da nose maske“, dodala je.

Obavezna vakcinacija bi izazvala bunt

Govoreći o obaveznoj vakcinaciji, Janković kaže da sindikat nije za tu opciju.

„Obavezna vakcinacija bi izazvala bunt, a sada nam bunt nije potreban“, rekla je.

Što se tiče vakcinacije đaka, kaže da su i roditelji podeljeni po tom pitanju.

„Mi smo mladim ljudima najpre govorili da ne mogu da obole, sada je to vrlo teško promeniti, vidim da su i roditelji podeljeni u vezi sa vakcinacijom dece, o tome je govorio i predsednik udruženja pedijatara, ali čini mi se da bi svaki roditelj to morao da odluči sam“, zaključila je Janković.

 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Janković: Najverovatnije je da će i deca i nastavnici sve vreme biti pod maskama

 1. Dejan kaže:

  Prosle godine nisu umirala deca, nece ni ove, a cifra 300,600, 10000 na tv nista ne znaci.. kako ce deca u skoli, ne razumem, da direktor prijavi, sta brojke? hoce li se deca testirati? maske, kakve maske.. dete koje nece da nosi sta ce sa njim? moze li online ili ce deci da se cupaju nokti.. skolu pretvoriste u bolnice.. gori ste i od samog vraga

 2. Nikola kaže:

  Kao član sindikata pitam šta su ti sindikati ( mislim na ove funkcionere)konkretno uradili za ucenike i nastavnike. ŠTA? Ništa osim što trabunjaju i daju po neku izjavu tek da vidimo da su živi.
  Sindikati prosvete su nula, a ma baš ništa ne vrede a za to smo svi krivi a najviše ovi predsednici sindikata .
  Sad ce najveći problem sindikata biti- nabavka zimnice, lol.☹

 3. Prosvetar kaže:

  Nedopustivo je da sindikati ne rade ništa da zaštite nastavnike i to traje već godinu ipo. Ponekad se sete da bi i nastavnici mogli da se razbole. Pa ko im čini članstvo, zašto se toliko plašite da ne naljutite sve ostale, a za one za koje bi prvo trebalo da se borite ne radite ništa.

 4. Aleksa kaže:

  Zašto stalno govorite o izgubljenim dvema godinama? Prošle školske godine deca si išla u školu do 16. marta. Zar godina traje 3 meseca?

 5. Aleksa kaže:

  Ni krizni štab ni sinidikat ne zanimaju prosvetni radnici. To je tako očigledno. Oni samo mumlaju nekakve gluposti.
  Dosadni ste više sa vakcinacijom. Znate da se to neće desiti na silu. Zašto se više priča o tome?
  Deca do 12 godina ne smeju da se vakcinišu. Nije vakcina napravljena za njih.
  Treba govoriti o tom problemu a ne stalno izmišljati kako deca nisu prenosioci covida kad treba da idu u školu, a kad treba da idu kod baba i deda onda su značajni prenosioci.
  Na sve to, vi donosite odluku da se ne dele na grupe i da čas traje 45 minuta.
  Veze vi nemate šta su sve nastavnici radili prošle godine da se ne bi zarazili.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama