Jaнковић: Највероватније је да ће и деца и наставници све време бити под маскама

25 августа, 2021

Просветарима је драго што се ђаци од 1. септембра враћају у школске клупе, али од најаве да ће сваки ученик седети сам у клупи нема ништа, изјавила је председница Уније синдиката просветних радника Србије (УСПРС) Јасна Јанковић. “Ми имамо проблем и пре ковида, прекобројна одељења, премало простора. Деца ће дефинитивно морати да седе са школским другом у клупи и у том смислу, морају да се носе маске”, рекла је Јанковић у Дану уживо на Н1.


Кризни штаб одлучио је у уторак да ће школска година од 1. септембра кренути нормално, да се деца враћају у школе, а да ће часови трајати по 45 минута. Формирана су и три модела наставе, у зависности од зона ризика у локалним самоуправама које ће бити подељене у три зоне, по моделу семафора – зелена, жута и црвена зона.

Први модел, према речима Ружића, подразумева да деца седе сама у клупама, носе маске само док одговарају, а вакцинисани наставници не носе маску док не приђу ученику.

„Овог пута локалне самоуправе треба да преузму велику одговорност, оне су сада те које отварају, привремено отварају или потпуно затварају школе на својој територији. Свему координира тело од представника министарстава просвете и здравља и Батута, они су супервизори свега тога“, казала је Јанковић.

И објашњава – све се мери на 100.000 становника.

„Имамо зелену зону од нула до 150 заражених, 150 до 300 је жуто, кад се иде један дан онаљн, један у школама, и преко 300 је црвена зона, а преко 600 је страхота, потпуно затварање. Претпостављам да ће тај модел фунционисати, укрштаће се параметри, школе ће на дневном нивоу подносити извештаје, а штаб ће на две недеље одлучивати о свему“, рекла је Јанковић.

Гошћа Н1 је рекла и да су представници синдикати у уторак први пут били на седници Кризног штаба.

„Више пута смо тражили да нас позову прошле године, која је била трауматична као и почетак ове, али никад нас нису звали, сада је било премијерно. Расправе велике није било, углавном се говорило о почетку школске године, репрезентативни синдикати су рекли шта о претходне две школске године мисле наставници, какви су били проблеми, и сви смо били за то да школска година почне традиционално, а како ће се наставити, то за сада нико не зна“, рекла је Јанковић.

На питање одакле простора, како предвиђа овај план, да деца седе сама у клупама, Јанковић каже да то највероватније неће бити могуће.

„Ми имамо проблем и пре ковида, са прекобројним одељењима, премало простора… Деца дефинитивно морају седети са школским другом и у том смислу, морају носити маске. Наш предлог је био да вакцинисани не носе маске, можда би то помогло, а министар је рекао да ако је удаљеност већа од једног метра, да се маске неће носити. Међутим, данас у упутству пише да су маске обавезне за све“, нагласила је председница синдиката.

Највероватније је, додаје, да ће и деца и наставници све време бити под маскама.

„Када су у питању санкције, претпостављам да треба да одреди сваки директор, велика је одговорност на директорима и наставницима, као и на помоћним радницима. Новина је да би деца требало да седе на једном месту, нема шетања деце, већ наставника, али је то тешко у школама које имају кабинетску наставу. Негде ће успети, негде ће бити проблема“, рекла је.

Према њеним речима, добро је да се сви враћају у одељења.

„Имамо изгубљене две године, морамо бити искрени – комбинована настава и онлајн не могу да замене интеракцију наставник-ученик, па макар и да носе маске“, додала је.

Обавезна вакцинација би изазвала бунт

Говорећи о обавезној вакцинацији, Јанковић каже да синдикат није за ту опцију.

„Обавезна вакцинација би изазвала бунт, а сада нам бунт није потребан“, рекла је.

Што се тиче вакцинације ђака, каже да су и родитељи подељени по том питању.

„Ми смо младим људима најпре говорили да не могу да оболе, сада је то врло тешко променити, видим да су и родитељи подељени у вези са вакцинацијом деце, о томе је говорио и председник удружења педијатара, али чини ми се да би сваки родитељ то морао да одлучи сам“, закључила је Јанковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Jaнковић: Највероватније је да ће и деца и наставници све време бити под маскама

 1. Dejan каже:

  Prosle godine nisu umirala deca, nece ni ove, a cifra 300,600, 10000 na tv nista ne znaci.. kako ce deca u skoli, ne razumem, da direktor prijavi, sta brojke? hoce li se deca testirati? maske, kakve maske.. dete koje nece da nosi sta ce sa njim? moze li online ili ce deci da se cupaju nokti.. skolu pretvoriste u bolnice.. gori ste i od samog vraga

 2. Nikola каже:

  Kao član sindikata pitam šta su ti sindikati ( mislim na ove funkcionere)konkretno uradili za ucenike i nastavnike. ŠTA? Ništa osim što trabunjaju i daju po neku izjavu tek da vidimo da su živi.
  Sindikati prosvete su nula, a ma baš ništa ne vrede a za to smo svi krivi a najviše ovi predsednici sindikata .
  Sad ce najveći problem sindikata biti- nabavka zimnice, lol.☹

 3. Prosvetar каже:

  Nedopustivo je da sindikati ne rade ništa da zaštite nastavnike i to traje već godinu ipo. Ponekad se sete da bi i nastavnici mogli da se razbole. Pa ko im čini članstvo, zašto se toliko plašite da ne naljutite sve ostale, a za one za koje bi prvo trebalo da se borite ne radite ništa.

 4. Aleksa каже:

  Zašto stalno govorite o izgubljenim dvema godinama? Prošle školske godine deca si išla u školu do 16. marta. Zar godina traje 3 meseca?

 5. Aleksa каже:

  Ni krizni štab ni sinidikat ne zanimaju prosvetni radnici. To je tako očigledno. Oni samo mumlaju nekakve gluposti.
  Dosadni ste više sa vakcinacijom. Znate da se to neće desiti na silu. Zašto se više priča o tome?
  Deca do 12 godina ne smeju da se vakcinišu. Nije vakcina napravljena za njih.
  Treba govoriti o tom problemu a ne stalno izmišljati kako deca nisu prenosioci covida kad treba da idu u školu, a kad treba da idu kod baba i deda onda su značajni prenosioci.
  Na sve to, vi donosite odluku da se ne dele na grupe i da čas traje 45 minuta.
  Veze vi nemate šta su sve nastavnici radili prošle godine da se ne bi zarazili.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама