Јанковић тражи ревизију мале матуре

5 августа, 2016

Малим матурантима који сматрају да су оштећени због једног задатка из физике, спорни одговор мора да буде признат, да добију пола бода више и упишу се у школу коју су желели, ако је то пола бода пресудило да остану испод црте! Све ово ће се догодити уколико Министарство просвете послуша препоруку заштитника грађана Саше Јанковића. Осим Министарству просвете, омбудсман је исту препоруку упутио и Заводу за вредновање квалитета образовања, који је писао тестове.
Проблем је, наиме, настао због комбинованог теста и четвртог задатка из физике, који је идентичан 397. задатку из збирке за припрему, коју је такође издао Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања. У задатку у збирци признају се одговори под 3 и 4, а у тесту само онај одговор који се подудара са четвртим одговором у збирци. Деца су на тесту двојако одговарала, а када су се жалила, објашњено им је да одговор под редним бројем три није тачан, већ да је реч о штампарској грешци. Број жалби је ове године био знатно већи него сваке претходне, кажу у школама. И највећи део притужби односио се управо на ово питање.
Реч је о задатку у коме се од ученика тражи да прикаже паралелну везу отпорника. Из Завода је стигло објашњење да је збирка штампана шест месеци раније и да нико није приметио грешку у одговорима, али да би ученици свакако морали да знају тачан одговор.
d-jank1Заштитник грађана препоручио је да се ученицима као тачан одговор признају обе варијанте, као што је и у збирци. На основу тога, Министарство просвете треба да ревидира успех ученика на завршном испиту, а потом и да, у складу са новим бројем поена, омогући упис ученика, не дирајући у статус оних који су већ уписани. Министарству су оставили рок од 15 дана, а од Завода траже да за три месеца утврди зашто је начињен пропуст, ко је за то одговоран, као и да предузме мере према одговорнима. Саша Јанковић тражи да се Завод јавно извини ученицима и родитељима.
Једини коментар Министарства просвете који смо јуче успели да добијемо био је да ће, на препоруку Заштитника грађана, да одговоре у законском року од 15 дана. Нису речитији били ни у Заводу за вредновање квалитета образовања, чији је директор Бранислав Ранђеловић кратко одговорио:
– Завод је добио препоруке Заштитника грађана, размотриће их и испоштовати у задатом року.
ГУЖВА У КЛУПАМА
У пракси је тешко изводљиво обештећење ученика којима није признат спорни четврти задатак. То би значило да се поново уносе подаци у јединствену базу у којој су подаци о 68.000 малих матураната, да се мења њихово рангирање, а главни проблем могла би да буде гужва у ђачким клупама ако ова препорука буде усвојена. Јер, заштитник грађана рекао је да оштећени ученици треба да се упишу у школе које желе уколико им је баш ово пола бода пресудило да остану испод црте. То би значило да се њима допуњавају већ пуна одељења.
Извор: Новости

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Јанковић тражи ревизију мале матуре

 1. Profesor каже:

  Svaki dan po jedna afera ministra Vebića (stopirani projekti, oputužma za mobing u ministarstvo, razrešenje neimoenovanog pomoćnika…). Odgovornost ministra, pomoćnika i drugih koji su bili u lancu. Za sastavljanje zadataka neko je debelo pare uzeo. Vrlo brzo smo zaboravili dežurstvo na ZI kao “stručno usavršavanje” za džabe, dok su rukovodioci ŠU, informatički koordinatori, članovi republičke komisije uzeli ogroman novac.

  1. Anica каже:

   Ovo je samo dokaz kako se u ministarstvu i zavodima traljavo radi.Tamo sede ljudi koji sole pamet nastavnicima,a sami ne znaju svoj posao.Bruka!

   1. Sanja каже:

    Da dopunim komentar:gde su roditelji i učenici?Očekuju da im neko “reši status od 0,5boda”.(učenice pišu knjige i govore a roditelji tužbe).

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама