Јанковић: Тренутно је заражено или у изолацији 7% просветних радника, што је 8500 људи

1 фебруара, 2022

Анкета коју је Унија синдиката просветних радника спровела у школама широм Србије показала је да је у овом тренутку око 8.500 запослених у основним и средњим школама у Србији, односно њих седам одсто, заражено коронавирусом или се налази у кућној изолацији. Како за Данас каже Јасна Јанковић, председница Уније синдиката просветних радника Србије, то је забрињавајуће висока бројка за само седам дана трајања другог полугодишта.

„Резултати анкете показују да је шест одсто запослених болесно, а да је један одсто у кућној изолацији због контакта са оболелом особом. Уколико знамо да је у просвети запослено око 120.000 људи, то значи да је око 8.500 људи болесно или у изолацији, од којих је око 6.000 наставника, а 2.500 ваннаставног особља. Ситуација није иста у сваком граду, а према досадашњим информацијама, посебно је угрожен југ Србије“, каже Јанковић.

Она каже да је УСПРС анкету „пустила кроз све школе у Србији“ прошлог петка, а да је до сада обрађено 15 одсто укупно запослених, што је озбиљан узорак.

“Ова епидемија је јасно показала да је наш највећи проблем превелики број ученика у одељењима, уз недостатак кадра и лошу мотивацију. Да смо поштовали европски просек од 18 ученика по одељењу, имали би знатно мање тешкоћа, у сваком смислу. И то би неко требало да ‘види’, уколико хоће да гледа”, каже Јанковић, додајући да је “тешко бити паметан и препоручити најадекватнији начин организовања наставе”.

Цео текст прочитајте на: Данас

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Један коментар на "Јанковић: Тренутно је заражено или у изолацији 7% просветних радника, што је 8500 људи"

  1. Jul каже:

    GOSPODO,A U KOJI RESOR SPADAJU VASPITAČI PREDSKOLSKE USTANOVE????HIĆE LI NJIH NEKO SPOMENUTI?? MASA LJUDI BOLESNO,A NIKO DA SE POZABAVI NJIMA!!? SRAMOTA DRŽAVO,DA LJUDE KOJI NON STOP RADE SVE VREME NE SPOMENETE!!!

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама