Janković: Žene moraju da rade na sopstvenom vaspitanju i da ne uče decu “šta je za devojčice, a šta je za dečake”

19 oktobra, 2022

Brankica Janković, poverenica za zaštitu ravnopravnosti kaže za RTS da je pred Srbijom kompleksno vreme, ali je važno da velike teme ne bace u senku životno važne teme. Navodi i da bi kazne za porodično nasilje trebalo pooštriti. “Rodna ravnopravnost je vrednost, a ona podrazumeva samo odnose jednakosti. Žena ne može biti ravnopravna van kuće, dok muškarci ne budu ravnopravni u njoj”, naglasila je Jankovićeva.

Brankica Janković je gostujući u Jutarnjem programu RTS-a izjavila da je pre tri nedelje uputila preporuku o sastavu Vlade, da se vodi računa o zastupljenosti žena.

“Mislim da je najvažnije da Vlada bude takva da odgovori izazovima. Sada je najvažnije da se donose odluke koje najmanje štete Srbiji. I u tom pogledu vidim da je rodna ravnopravnost veoma važna. I u prethodnoj Vladi važne resore vodile su žene. Mislim da nam je kovid pokazao koliko je zdravlje bitno, pa su četiri žene u izboru za mesto ministra zdravlja”, ističe Jankovićeva.

Kazne za porodično nasilje bi, napominje, trebalo pooštriti.

“Podneli smo inicijativu ministarki pravde da po zakonu žrtva obavezno bude obaveštena kada lice koje je izdržalo kaznu za krivična delo protiv života i tela kada izađe iz zatvora ili kada je u bekstvu i ta inicijativa je prihvaćena. Nama su pukotine u sistemu više u vezi sa nedovoljnom koordinacijom. Najbitnija je promena na kulturološkom nivou u kome se ženi mora verovati. Svaki prijavljeni slučaj se mora tretirati sa dužnom pažnjom i mora se napraviti sistem da žene prvo ima poverenja da prijavi, a da kada prijavi nijednog trenutka ne ostane bez odgovora i da neko u sistemu zakaže. Ne mogu se sprečiti sva ubistva, ali ona do kojih je došlo zbog zakazivanja u sistemu zaštite, to ne smemo da dozvolimo”, navodi Jankovićeva.

Moraju, napominje, da žene rade na sopstvenom vaspitanju, da vaspitavaju decu ne u skladu sa tim šta je za dečake, a šta za devojčice. “Trebamo ih učiti iskrenim partnerskim odnosima, a ne da se ostaje u zajednici po cenu života”, navodi Jankovićeva.

Kaže da kada se priča o porodičnim vrednostima, trebalo bi da se vide šta su one.

“Da li je ovo što nam se dešava u porodicama vrednost? Rodna ravnopravnost je vrednost, a ona podrazumeva samo odnose jednakosti. Žena ne može biti ravnopravna van kuće, dok muškarci ne budu ravnopravni u njoj”, naglasila je Jankovićeva.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama