Jasna Janković ponovo izabrana za predsednicu USPRS

16 juna, 2019

Jasna Janković ponovo je izabrana za predsednicu Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS), na sednici koja je održana u Čačku.

Za Janković je glasalo 46 delegata, 26 glasova je dobio drugi kandidat Milan Jevtić, dok je njih deset bilo uzdržano.

Ovo je prvi put da je neki predsednik USPRS reizabran na tu funkciju.

Janković je u izjavi Multimedijalnoj novinskoj agenciji (MNA) rekla da će njen prvi korak u novom mandatu biti sprečavanje zatvaranja škola.

– Još u 19. veku, neki manje pismeni ljudi su otvarali školu pored crkve, a mi sad sve to pokušavamo da zatvorimo zato što nemamo više novca. Škola i obrazovanje se ne mere novcem, oni se mere onim što dete postigne kada završi školu, gde ode i šta nauči, koliko voli, koliko pamti i na kraju krajeva koliko pati – izjavila je Janković.

Ona je rekla da će razgovarati i sa onima koji nisu glasali za nju, kako bi videla šta je to u čemu se ne slažu.

– Saslušaću svakog, mislim da je to normalno, prirodno da neko misli drugačije. Šta će na kraju biti, to ne zavisi samo od mene, od njega (protivkandidat), od njih (delegati koji nisu glasali za nju), to zavisi od sveopšte situacije. Situacija nije naklonjena prosveti i prosvetnim radnicima, jer mi uvek insistiramo na većem izdvajaju za obrazovanje, ali govorimo i da možemo da uradimo više ako izdvajanja za obrazovanja u BDP-u budu veća. To je prvi korak koji bi trebalo da uradi država, ja ću uraditi svoje, ali šta će država – upitala je Janković.

Govoreći o neisplaćivanju putnih troškova zaposlenima u prosveti u Gornjem Milanovcu, ona kaže da se u toj opštini ne poštuju Zakon o radu, Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, kao i koletivni ugovori.

– Uvek se trudimo da postignemo neki kompromis, upravo da državu ne bi koštali, a to je ono što nam stalno zameraju, mnogo ste skupi. Međutim, ovde se desilo nešto neverovatno, mi smo štedeli državu, a oni koji rade za državu, oni koji su u opštini ništa nisu štedeli. Ide se na tužbe – naglasila je Janković.

Komentarišući odluku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja o ukidanju jednog odeljenja društveno-jezičkog smera zbog uvođenja računarskog odeljenja u Prvoj beogradskoj gimnaziji, Janković smatra da reforma gimnazija još uvek nije došla do četvrtog razreda, da sada ulazi u treći i da će se za dve godine moći sagledati šta se dešava sa gimanzijama.

– Podržavam kolege, jer oni najbolje znaju ko se u tu gimnaziju prijavljuje. Ne možemo mi iz ove perspektive znati ko se prijavljuje u Prvu beogradsku i gde bi oni mogli da imaju najveći broj učenika, a vidite i sami da Srbija ostaje bez dece – zaključila je Janković.

Izvor: MNA

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Jedan komentar na "Jasna Janković ponovo izabrana za predsednicu USPRS"

  1. Cile kaže:

    Za Janković su glasali? Ima li padeža, novinari?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama