JAVNA MOLBA roditelja stradale i povređene dece iz „Ribnikara“: Ukinite Anketni odbor

Advokatica Zora Dobričanin Nikodijević rekla je za Informer televiziju da roditelji ranjene i ubijene dece u tragediji koja se dogodila u OŠ “Vladislav Ribnikar”, traže da se ukine Anketni odbor.

Foto: Sputnjik

– Mi smo za vikend saznali da je formiran Anketni odbor koji će se baviti slučajevima u OŠ “Vladislav Ribnikar” kao i slučajem iz Mladenovca. To je uznemirilo i nas advokate i porodice. To nas je uznemirilo jer bi se laici bavili ovim slučajem i ugrozili bi dokaze i svedočenja tako da ne bi bili upotrebljivi – rekla je Dobričanin Nikodijević i dodala da se istina utvrđuje na sudu, a ne u Narodnoj Skupštini.

Kako je istakla, roditelji su 24 sata dnevno u kontaktu sa organima gonjenja, i sve što im padne na pamet da se ispita predlože, a nadležne institucije stvarno izlaze u susret.

Nikodijević je u programu pročitala i zvanični zahtev roditelja.

“Poštovani,

Narodna Skupština je obrazovala Anketni odbor koji je oformljen radi utvrđivanja propusta i odgovornosti lica koji su doveli do stravičnih masakra. Punomoćnici porodica stradale i povređene dece, kao i sami članovi porodica, nisu saglasni sa radom Anketnog odbora. Među nama postoji bojazan da bi postojanje Anketnog odbora moglo da ugrozi istragu, jer bi dokazi mogli da izađu u javnost pre završetka suđenja. Tačnije, mogli bi da budu ispitivani svedoci, kao i da isplivaju dokazi pre završetka suđenja. Iako je inicijativa radi utvrđivanja propusta, kao i utvrđivanja odgovornosti lica koji su doveli do tragičnih ubistava, podržana od strane porodica, u ovom trenutku rad Anketnog odbora bi bio kontraproduktivan.

Članovi porodica mole Skupštinu da zaustavi rad Anketnog odbora, dok se ne završi postupak pred sudom. Takođe, apelujemo na Vladu Republike Srbije i sve ministre da izdaju saopštenja i preduzmu radnje koje će zaštiti radnje suda, kao i postupak.

U ime naše ubijene dece, pozivamo Vas da uložite našu molbu.”