Је ли икоме јасан „семафор модел“, нови план за школу од 1. септембра?

26 августа, 2021

Кризни штаб јуче је и званично одоборио три модела за наставу од 1. септембра, у зависности од тренутне ситуације са коронивурсом. Премда је “модел семафора” европски признат, родитељи и наставници страхују како ће бити имплементиран у Србији. зато се питамо – је ли икоме јасан овај модел?

„Свима је у интересу да настава крене редовно и да часови трају 45 минута, управо то сматрамо најздравијим приступом. Дугујемо велику захвалност наставном особљу, родитељима и деци због свега што смо прошли претходне године“, рекао је јуче након седнице Штаба министар образовања Ружић.


„Сачинили смо предлог са којим смо изашли пред Кризни штаб“, објаснио је и саопштио да ће ђаци кренути у школу 1. септембра на часове који ће трајати 45 минута. Настава ће се одвијати по три различита модела, у зависности од актуелне епидемиолошке ситуације у школама:

Погледајте табелу три модела наставе

Први модел – зелено светло: сигурно окружење, сви ученици су у школи истовремено. Деца седе заједно, маске носе само док одговарају. Вакцинисани наставници не носе маску;

Други модел – жуто светло: Ради се по комбинованом моделу од прошле године, као за ученике 7. и 8. разреда. Разлика у односу на претходну годину јесте што би се смена вршила на дневном нивоу, не на недељном.

Трећи модел – црвено светло: Најугроженије школе, велики степен ризика. Ученици и наставници морају да носе маске, а настава се одвија по комбинованом моделу;

Ружић је навео да ће се локалне самоуправе сврставати у зоне по моделу семафора: црвена, жута и зелена.

„Модел семафора црвена, жута и зелена зона одређиваће се на основу налаза локалног кризног штаба. Када је реч о предшколским установама препоруке су дате раније и деца неће носити маске, као и вакцинисани васпитачи“, рекао је министар Ружић.

Ипак, питања и недоумице остају:

*Да ли ће школе имати капацитет да саме прате епидемиолошку ситуацију у разреду?

*Може ли се веровати деци и родитељима да ће пријављивати симптоме?

*Да ли једно тело (састављено од стручњака из Батута) може да прати баш свих 1.760 школа у Србији?

*Шта ћемо ако будемо имали 8.000 заражених и онда цела србија буде „црвена“ на семафору?

Аутор:Михаило Јовићевић

Извор: Нова

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Је ли икоме јасан „семафор модел“, нови план за школу од 1. септембра?

 1. Aleksa каже:

  ”*Шта ћемо ако будемо имали 8.000 заражених и онда цела Србија буде „црвена“ на семафору?”

  Ихај, као да је то нека цифра. Зар нису пре овог модела причали да ће поновити прошлогодишњи модел?
  На притисак јавности одустали су од тога и одједном схватили да може у учионици да буде и 30 ученика на 40 квадратних метара. Одједном и то може, без обзира каква је епидемиолошка ситуација.
  Па, да ли сте ви нормални?

  Тако да знамо шта ћемо.
  Ученици од 1. до 6. неће бити подељени у групе, сваког дана ће бити у школи, неће користити маске, заразиће ће све наставника али то није битно, јер они сами ће имати благу слику и даље ће долазити у школу јер родитељи морају да раде. А могу да заразе бабе и деде. Није важно што у школи неће имати ко да ради, важно је да деца негде буду збринута да би родитељи имали кога да оптуже ако се нешто деси..

 2. Nikola каже:

  Potpuna noodgovornost i nespremnost MP .I posle skoro dve godine nemaju strategiju.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама